Вкуси България със SlowTours.bg

6 народни метода за борба с колорадските бръмбари

0

Нашествието на колорадски бръмбар по картофите и патладжана е често срещан проблем в земеделието. Тези вредители може да унищожат до 90% от реколтата. Начините да се отървете от тях са различни, но не всички са безопасни за човека. Ще препоръчаме няколко народни средства, които са напълно безопасни, но те са подходящи за неголеми площи, тъй като са много трудоемки. И все пак те са ефективни, ако се прилагат редовно и навреме.

Стърготини от хвойна

Стърготините от хвойна са сред най-често употребяваните народни средства срещу колорадския бръмбар. Посипват се в ямката на всяко растение или картофите и патладжанът се напръскват с концентрат, чиято оптимална дозировка е 2 супени лъжици на 10 литра вода.

Бял пелин

Белият пелин, наричан още обикновен пелин, също помага срещу колорадския бръмбар. Разтворът за пръскане се приготвя, след като листата от пелина се накиснат заедно с дървесна пепел във вода за период от около пет часа. После течността се прецежда и на 10 л вода се добавя по 1 супена лъжица настърган сапун за пране. Освен че гони колорадския бръмбар, сместа се явява и репелент.

Люспи от лук

Настойката от лучени люспи е също много популярен метод за справяне с колорадския бръмбар. Напълнете кофа с люспи от лук на 1/3, залейте с топла вода и оставете за пет денонощия. Разредете готовия разтвор с вода в съотношение 1:1 и пръскайте растенията в топло време.

Бяла детелина

Майските бръмбари не могат да понасят азот, затова е препоръчително около културите, които обикновено бръмбарът напада, да се засее бяла детелина. Тя има свойството да абсорбира азота от въздуха в корените си и да го отдава на други култури. Натрупвайки се в почвата, азотът кара ларвите на колорадския бръмбар да търсят друго местообитание.

Враг на ларвите на колорадския бръмбар е миризмата на лупина, бъз и кръстоцветните култури като зеле.

Привлечете насекомоядни птици и животни

Скорците, враните и косовете обичат не само личинките, но и възрастните колорадски бръмбари. Затова сложете къщички за птици в своя двор или градина – така ще опазите много от своите растения от вредителите.

Ръчно почистване от колорадски бръмбар

Най-ефикасно на 100% остава ръчното премахване на бръмбари. Недостатъкът е че е твърде времеемко. Някои стопани наливат в съда със събраните бръмбари керосин – в никакъв случай не прибягвайте до този метод, тъй като може да предизвикате силно отравяне. По-добре използвайте наситен разтвор с готварска сол.

Другият популярен метод, до който не бива да прибягвате, е да третирате колорадския бръмбар с “Доместос”. Препаратът съдържа високи нива на хлор и други отровни вещества. Тези вещества не убиват вредителите, а само ги прогонват, но за сметка на това всички отрови попадат в коренищата на растенията в почвата, а това може да навреди на човешкото здраве.

Ако все пак сте решили да използвате препарати, за да разрешите проблема с нашествието на колорадските бръмбари, имайте предвид, че е важно да унищожите техните яйца, а не самите бръмбари. Щом откриете първите ларви, веднага вземете мерки, защото те оцеляват като се заравят в почвата на два метра дълбочина. Излизат на повърхността на почвата в късната пролет и през лятото. Могат да преживеят по този начин до пет години.

Колорадският бръмбар създава най много проблеми на картофените посеви. Картофите са едно от любимите ястия на вредителя. Поради сравнително късия вегетационен период растенията не могат да възстановят изгубената листна маса.

Споделете.

Коментирайте

Close