Вкуси България със SlowTours.bg

10 природни, естествени метода за борба с поповите прасета

0

Сблъсквали ли сте се в градината си с попово прасе? То прилича на чудовищен хибрид между хлебарка и рак, но това е най-малкият проблем. Ако в градината ви има попови прасета, те бързо ще унищожат вашите култури, тъй като се размножават изключително скоростно. Да се ​​отървем от листни въшки, пеперуди и дори колорадски бръмбар е като детска игра, в сравнение с елиминирането на поповите прасета. Ето как можем да се отървем от тях, или поне да ограничим щетите, които причиняват.

Поповото прасе (Gryllotalpa) в някои краища на България е по-известно като „конощип“ – „коньощип“ в Самоков, „конощреп“ в Троянско, „рачка“ в Петричко, „куркумишка“ в някои части на Североизточна България, конопищица в Свищовско, щипоконица в Поповски регион. Поповото прасе е подвид на щуреца и дори привлича своите женски със същите мелодични трели. Но за разлика от своите роднини, поповите прасета предпочитат да ядат корените на растенията и дърветата, сочни картофени клубени и кореноплодни растения.

Какви са щетите от поповото прасе

Поповото прасе буквално изорава почвата в търсене на храна и, изкопавайки тунели, я лишава от влага. Почвата става суха и безжизнена. Така поповите прасета лесно могат да превърнат вашата градина в гола пустиня в рамките на един сезон, особено предвид тяхната невероятна жизненост и плодовиост.

Поповото прасе може да лети, да плува и да копае на дълбочина четири метра. Развива едно поколение годишно и презимува като ларва, нимфа и възрастно насекомо в почвата. При затопляне на времето се придвижва към повърхността, започва да се храни с млади корени, нежни стъбла и листа до повърхността, прави ходове, с което допълнително уврежда корените на растенията.

Разрушителното въздействие на поповото прасе е подобно на това на къртицата, но причинява повече вреда. Обитава по-влажните почви, което обяснява по-голямото му разпространение на терени, където се прилага напояване (разсадопроизводство, зеленчукопроизводство, производство на посадъчен материал, дворове, оранжерии), а също така и в насаждения с етерично-маслени култури.

Размножаване на попови прасета

Полова зрялост настъпва в края на май или през юни, когато мъжките индивиди излизат вечер и прелитат в търсене на партньорка. Оплодената женска изгражда подземно гнездо на дълбочина 10-15 см, в което снася до 700 яйца. Излюпването започва от края на юни. През първия месец ларвите живеят в гнездото, където се хранят с изгнилата растителна материя, пренесена от майката. В началото на август те започват самостоятелен живот.

Борба с поповите прасета

Поповите прасета са много трудни за отстраняване, тъй като се борят да оцелеят до последно, а природата им помага. Атаката на поповото прасе е по-лоша от чумата, особено ако има вода наблизо и почвите са пясъчни. Всички продукти за контрол на поповото прасе се категоризират в няколко типа: използването на естествени врагове, отблъскващи растения, контрол на популацията, инсектициди и традиционни препарати. Знаете ли как да се отървете от поповите прасета с природни и естествени методи?

Пилешки и оборски тор

Тези насекоми не понасят пилешкия тор, така че може да използвате именно такъв за подхранване на почвата. Работа върши и оборският тор – през есента в участъците, гъсто населени от попово прасе, се изко­пават ями с дълбочина 50 см и се напълват с обор­ски тор. Топлината привлича поповите прасета и те се настаняват в ямите. Ако с настъпването на студове­те торът се разпръсне, вре­дителите ще загинат.

В началото на май е добре на няколко места в градината да се поставят малки купчинки свежа тор. Насекомите про­пълзяват в тях, за да си направят жилище и там сна­сят яйцата. След 25-30 дни купчинките се преглеждат, възрастните се събират, а яйцата се изгарят.

Отблъскващи растения за борба с попово прасе

Можете да засадите невен или хризантеми в междуредията на зеленчукови култури. Миризмата на чесън и кориандър отблъсква поповите прасета и техните ларви. Ефект ще има и ако разстелете клони от иглолистни дървета (смърч, бор или ела) между картофените лехи (след цъфтежа), да заровите прясно нарязани стволове или клони на елша с дебелина 2-4 cм (винаги с корите) в почвата.

Препоръчително е да са на дълбочина 25-30 см, на разстояние 1,5-2 метра и да се заменят при изсъхване. Може да се използват и клонки от многогодишна хризанте­ма. Засаждайки разсада, вкопайте тези клончета око­ло него на дълбочина до 3 см. Поповото прасе няма да се доближи до вашия разсад.

Натрошени яйчени черупки

Вземете счукана яйчена черупка и я смесете с нерафинирано расти­телно масло. А после за­ложете парченца от тази смес в про­копаните от поповите пра­сета тунели. Това унищожава вредиелите, а натрошените яйца са чудесен тор за градината.

Капани за попови прасета от ламарина

Известно е, че поповите прасета оби­чат да почиват от обедната жега на сянка, под всякак­ви намиращи се в градина­та предмети. Разчис­тете една или две площадки, полейте ги с вода, а отгоре поставете парчета гофрирана ламарина или друг подходящ материал. Поповите прасета ще се съберат отдолу, а а вие залейте проходите им с половин литър разтвор на прах за пране – 4 супени лъжици на 10 литра вода. Едни насекоми ще загинат, а други ще напуснат вашата градина.

Сапунът прогонва поповите прасета

Методът със сапун е един от най-простите и най-лесните методи за контрол над популацията на поповите прасета. Пригответе разтвор за сапун и го налейте в прохода. 1-2 литра сапунен разтвор ще изгонят вредителите.

Ров с натрошени стъкла

Около района на лехите със зеленчуци може да изкопаете ров, който да запълните с натрошени стъкла и отломки. Този метод ще възпрепятства до голяма степен навлизането на попови прасета, тъй като те обикновено се движат под повърхността на почвата.

Заровени буркани

Между лехите заровете празни консервни кутии или буркани за компот. Отворите се оставят на нивото на повърхността на почвата. Попадналите в тях екземпляри се унищожават.

Бутилки с бира

Уловител на попови прасета с бира също е един от естествените способи. Напролет сипете в стъклена бутилка 50-100 грама бира. След това вкопайте бутил­ката в земята под ъгъл 45 градуса и я засипете с почвен слой 3-4 см. Попо­вите прасета бързо ще от­крият капана и ще попаднат в него.

Бразди с нафталин и керосин

За тези, които не се страхуват от по-сериозни мерки, препоръчваме да направите големи бразди и да ги напълните с нафталин или накиснат с керосин пясък.

Поливка на кореноплодните с йод

При засяване на семена от магданоз, цвекло, моркови и други кореноплодни растения, полейте браздите с вода, в която е разтворен йод. Добавете 20 капки йод на всеки 10 литра вода.

Споделете.

Коментирайте

Close