13 народни рецепти за борба с маната по доматите и картофите

0

Доматите и картофите приличат на прегорели, по листата, стеблата и плодовете им се появяват черни петна? Вероятно растенията са атакувани от картофена мана. Спорите на причинителя Phytophtora infestans може да се намират в почвата, по семената, стените и покрива на парниците и оранжериите, по градинските инструменти и инвентар.

Поради близостта на домата и картофа те биват нападани от едни и същи патогени, като най-големи щети през последните години нанася картофената мана. Тя напада всички надземни части на доматите и картофите, а понякога унищожава цялата реколта. Проявява се първо по листата във вид на петна, които стават кафяви, а растенията загиват. По плода на доматите се появява ръждивокафяво петно, а клубените на картофите се съсухрят, а месото им става кафяво.

Ето няколко народни съвета и рецепти за профилактика и борба с маната по картофите и доматите.

Внимавайте с калция

Варовитите почви са благоприятна среда за развитие на маната. Затова не бива да се увличате при добавянето на калций в почвата. Ако в нея се е натрупало прекомерно количество калций, нужно е да се възстанови естественият баланс като се внесе торф, а браздите се засипят с едрозърнест пясък.

Влагата благоприятства маната

Причинителят на маната предпочита влажна среда, затова растенията трябва да се поливат умерена и да не се допуска задържане на влага. Поливайте доматите и картофите сутрин, за да може до края на деня влагата максимално да проникне в почвата.

Дървесна пепел

Разтворът на дървесна пепел с вода и сапун предпазва растенията

При резки температурни амплитуди, например в края на лятото, когато денем е горещо, а нощем – прохладно, влажността допълнително се повишава.

Повишавайте имунитета на растенията

Растенията с по-слаб имунитет може да бъдат поразени от каквато и да е зараза. Затова следете вашите домати и картофи да получават достатъчно количество необходими микроелементи като йод, манган, мед, калий и фосфор. Тогава градинските култури имат по-малки шансове да се разболеят от мана.

Сеитбооборотът предпазва растенията от заболявания

За укрепването на имунитета на вашите култури трябва да прилагате сеитбооборот. Най-добрите предшественици за картофите са краставици, тиквички, зеле, бобови култури, тикви, лук, кореноплодни.

Избирайте качествен разсад

Предотвратяването на развитието на маната може да стане със сортове и хибриди, устойчиви на гъбни заболявания. Избирайте качествен посадъчен материал и няма да ви се наложи да търсите препарати против мана.

Пръскане на картофите с безопасни препарати

Химическите препарати за борба с маната по картофите и доматите са ефикасни, но по време на узряване на реколтата не се препоръчва да се прилагат. Затова във втората половина на лятото пръскайте растенията с биологични препарати.
Природни средства за борба с маната

Настойка от чесън с калиев перманганат

100 грама чесън се смилат или нарязват на много малки парченца, заливат се с чаша вода и се оставят за едно денонощие. После сместа се прецежда, към нея се добавя един грам калиев перманганат и всичко се разрежда с 10 литра вода. Пръскайте растенията с получения разтвор на всеки 10-15 дни, като средната доза е по 0,5 л на всяко растение.

Млечна суроватка

Разбийте суроватката от кисело мляко с вода в съотношение 1:1 и през юли пръскайте растенията на всеки 2-3 дни.

Дървесна пепел

Поръсете междуредията на доматите с дървесна пепел седмица след разсаждането им на полето или в оранжерията. Когато се образуват плодчетата, повторете третирането. Дървесната пепел може да се разтвори във вода, да се смеси с домашен сапун и с получения разтвор да се пръскат както доматите, така и картофите.

Мляко с йод

В 10 л вода се добавят 1 л обезмаслено мляко и 15 капки йод. Растенията се пръскат с получения разтвор на всеки две седмици. Този йодно-млечен препарат не само убива микробите, но и ускорява растежа.

Хлебна мая

100 грама хлебна мая се разтварят в 10 литра вода. С това средство картофите и доматите се обработват при първите признаци на мана.

Полски хвощ

Полският хвощ е сред народните средства за борба с маната

Полски хвощ

100 г сух или 150 г свеж полски хвощ се кипва в 1 л вода на слаб огън в продължение на 30 минути. Получената течност се разтваря в 5 литра вода, охлажда се до стайна температура и с нея растенията се пръскат на всеки 10-14 дни. Отварата от полски хвощ силно повишава имунитета на растенията.

Дървесни гъби

Изсушените дървесни гоби се нарязват с нож, смилат се и се заливат с кипяща вода като за всеки 100 г гъби са нужни 10 л вода. Сместа се покрива и след като изстине, се прецежда и използва за пръскане на картофите и доматите на всеки 10 дни. Обработката с дървесни гъби е най-ефективна по време на завързването на плодовете.

За да защитите доматите и картофите от мана трябва да прилагате народните средства, не когато по растенията се появят първите признаци на заболяването, а преди това.

Споделете.

Коментирайте

Close