Вкуси България със SlowTours.bg

Народни методи за борба с пеперудите и други вредители по зелето

0

Бяла пеперуда, зелева нощенка и зелев молец – това са вредителите, които най-често нападат зелето. За да се предпазим от тях, можем да използваме различни химични препарати, но също така са достъпни и някои природосъобразни решения.

За да се отървем от гъсеници можем да посипем листата на зелето с най-обикновена сода за хляб. Бикарбонатът е безвреден за растението, но не понася на вредителя. За успешно третиране е необходимо листата да бъдат поръсени с чаша брашно и половин чаша сол. Вредителите поглъщат сместа и малко след това загиват.

Гъсеници Бяла зелева пеперуда

Бялата зелева пеперуда и нейните гъсеници са сред основните вредители по зелето

Друг начин е растенията да бъдат поръсени с фин дървесен прах или ситно смляна ярма. Комбинацията ще блокира способността на гъсениците да дишат и те ще изчезнат. За целта ще са ви необходими една супена лъжица течен сапун и две чаши дървесна пепел, разтворени в 10 литра вода. Течността се оставя да престои в рамките на едно денонощие, след което се добавя чаена лъжица черен или лют червен пипер плюс още една супена лъжица течен сапун.

Препоръчително е в междуредията на зелето да бъдат засадени естествени репеленти като розмарин, мента, вратига, градински чай, целина, домати или валериана. Тези растения биха предотвратили появата на гъсеници.

Равни части от дървесна пепел и пепел от цигари образуват смес, която прогонва зелевата бълха. Добре е да се отбележи, че при използването на този способ е необходимо повторно третиране след всяко поливане или дъжд.

Споделете.

Коментирайте

Close