6 народни рецепти за естествено наторяване на доматите

0

Доматите може да се подхранват не само с готови химически торове. Отлично въздействат на растенията и натурални подхранващи вещества, благодарение на които реколтата от домати е обилна и качествена. Внасянето на подхранващи вещества подпомага растежа и развитието на доматите, обилния им цъфтеж, качественото образуване на домати, бързото им узряване и повишава качеството на реколтата.

Първият път, когато доматите се подхранват, е 14-16 дни след засаждане на разсада. Това се отнася както за растения, отглеждани на открито, така и за домати в оранжерии. Следващите подхранвания се правят до средата на юли през интервал от две седмици.

Подхранване на домати с йод

Йодът не е само ускорява зреенето на плодовете, но също така предотвратява развитието на опасна болест – мана (фитофтора) по доматите. В 10 литра вода се разтварят 4 капки спиртен разтвор на йод, който се продава във всяка аптека. Доматите се поливат с получената течност като на всеки корен се полагат по 2 литра.

Наторяване на домати с разтвор на дървесна пепел

Разтворената във вода дървесна пепел се използва за подхранване, тъй като е отличен калиев и фосфорен подобрител за кисели и неутрални почви. Освен калий и фосфор, в дървесната пепел има калций, магнезий, желязо, сяра и цинк, а също и много микроелементи, необходими за плодовете, зеленчуците, многогодишните растения и декоративните дървета.

Разтворът се приготвя като в 10 литра вода се разтваря 1 чаша пепел и с получената течност се поливат лехите с доматите. Дървесната пепел може да се използва и за листно подхранване. За целта 300 грама от нея се разтварят в 3 литра вода и сместа се вари в продължение на 30 минути. След 5 часа се доливат още вода, така че общото количество да достигне 10 литра, като се добавя и малко настърган сапун, за да се задържи по-добре сместа върху листата на доматите. Растенията се пръскат след прецеждане на разтвора.

Наторяване на домати с хлебна мая

За подхранване на доматите може да се използва както прясна, така и суха мая. Подхранващ разтвор от мая може да се приготви по два начина: една опаковка суха мая се смесва с 2 супени лъжици захар и малко топла вода, за да се получи хомогенна смес. Получената субстанция се разтваря в 10 литра вода а дозата за всяко растение е 0.5 литра.
Наторяване с мая
Другият начин за получаване на подхранващ разтвор от дрожди е да напълните на 2/3 един трилитров буркан с черен хляб и да долеете с топла вода, в която е разтворена 100 грама свежа мая. Оставете на топло място за 3-5 дни. След това прецедете сместа и разредете с вода в пропорция 1:10. За младите доматени растения дозата е 0,5 литра, а за възрастните растения – около два литра.

Има и още една, съвсем проста, рецепта за подхранване на домати с мая – 100 грама свежи дрожди се разтварят внимателно в 10 литра вода и с получената смес се поливат растенията. Имайте предвид, че в маята липсват основни елементи, важни за изхранването на растенията, затова разтворът на мая е по-скоро стимулатор на растежа, а не тор.

Как да подхраним доматите с птичи тор

Птичият тор въздейства на растенията като комплексен тор, тъй като съдържа много азот и фосфор. Най-добрият начин е да направите т. нар. шербет (разтворен във вода птичи тор). За целта напълнете десетлитрова кофа с пресен птичи тор на 1/3, допълнете с вода и оставете на открито в продължение на 7-10 дни. След това 0,5 литра инфузия се разреждат в 10 литра вода и полейте доматите с получената течност като дозата е 5-6 литра на кв.м. Внимавайте птичият тор да не попадне върху листата на доматите, защото може да ги изгори.
Наторяване на домати с птичи тор
Сухият птичи тор също може да се използва за наторяване на домати. За тази цел 0,5 кг тор се заливат с 10 литра вода, като съдът трябва плътно да се затвори, за да не излети азотът. Оставя се за 3-5 дни като се разбърква всеки ден. След това получената смес се разрежда с вода в съотношение 1:20, а всяко растение се напоява с 0,5-1 литра от течността.

Похранване на домати с оборски тор

Наторяването с оборски тор е добре да се редува с други народни средства. Подготовката на този тор също е доста проста: половин кофа оборски тор се допълва с вода, а съдът се покрива и оставя на топло за една седмица. След това получената смес се разбива добре и се разрежда с вода в съотношение 1:10. Всяко растение се полива с 0,5-1 литра от торовия разтвор.

Подхранване на домати с коприва

Настойката от коприва за подхранване на домати се получава от млади листа, тъй като те съдържат много азот, калий и желязо. Съдът, в който ще приготвяте разтвора, трябва да се напълни на 2/3 с коприва и да се долее с вода, но не догоре. Покрива се с капак и се оставя да престои за 7-10 дни на топло място.
Когато копривата започне да ферментира, 1 литър от разтвора се разрежда с 10 литра вода и получената течност се излива в лехите с доматите като за едно растение са необходими 1-2 литра.

С това подхранване не бива да се прекалява – за един месец го правете не повече от два пъти. Вместо коприва за приготвяне на този разтвор може да използвате и друг вид млади растения, като най-подходящи са глухарчето и люцерната.

Споделете.

Коментирайте

Close