9 изпробвани съвета за богата реколта от краставици

0

За да получите богата реколта от хрупкави зелени краставици без горчивина и с правилна форма не е достатъчно просто да засеете семената. Важно е да знаете и други неща, а някои малки хитрости в градината ще ви помогнат да отгледате по-добра реколта.

Изберете подходящи сортове краставици

Старайте се да подбирате такива сортове краставици, които добре растат и плододават във вашия регион. Струва се да се отдава предпочитание на тези сортове, които са устойчиви на болести. Например сортът “Гергана” е устойчив на мозайка, слабо чувствителен на брашнеста мана и резки температурни промени.

Подходящ е за отглеждане в полиетиленови оранжерии, както и сортът “Свежест”, който е сравнително устойчив на мана и дава добри добиви. Сорт “Марина” е толерантен към вируса на краставичната мозайка. Краставиците сорт “Калиопа” дават добър добив, многократна беритба и са устойчиви на брашнеста мана.

Поливайте правилно краставиците

Важно при отглеждането на краставиците е поливането и от него пряко зависи качеството на реколтата. Поливането трябва да се регулира според климатичните условия. В горещите месеци през лятото краставиците трябва да се поливат всеки ден и само с топла вода. Ако времето захладнее, то намалете и поливките. При краставиците влагата в почвата трябва да е достатъчна, иначе те ще започнат да горчат.

Помагайте при опрашването

Ако краставиците не се опрашват добре, можете да им помогнете. За целта просто трябва да се въоръжите с мека четчица. С нейна помощ трябва да пренесете прашеца от мъжките цветове върху женските. Различаването на мъжките и женските цветове е много просто – при мъжките има тичинки, а при женските – близалце.Първите образуват прашец, а вторите – завръз.

Ако имате няколко лехи с краставици, които не връзват, а работата с ръчното опрашване ви се струва трудоемка и непрактична, прекратете за кратко поливането. Това ще постави растенията под стрес и те бързо ще започнат да образуват повече женски цветове.

Премахвайте издънките

Излишните издънки отнемат силата за развитие на растенията, вследствие на което те дават по-малко краставици. За да не пречат на растежа, те трябва да се отстраняват, преди да нараснат повече от 4-6 см. Бъдете много внимателни – стъблата на краставиците са много крехки и затова трябва да премахвате издънките изключително прецизно. Обикновено с една ръка се придържат листата, а с другата се отстранява издънката. Ако ви е трудно да правите това ръчно, вземете ножица.

Не забравяйте да подхранвате краставиците

Краставиците трябва да се подхранват няколко пъти за един сезон. Първото подхранване се прави 15 дни след засаждането, второто – в началото на цъфтежа на краставиците, третата и четвъртата – в периода на масово плододаване. Целта на последното подхранване е да се удължи срокът на плододаване.

За краставиците от особена важност е да получават достатъчно азот, тъй като той способства за нормалния растеж на растенията. Можете да подхранвате краставиците с минерални и органични торове, а най-добре е да ги редувате.

Отлично подхранва краставиците компостът или гранулирания птичи тор. Нужно е да залеете 1 кг компост с 20 л вода и да изчакате няколко дни. С тази настойка можете да поливате краставиците като нормата е 10 литра на един квадратен метър почва.

Птичият тор се разрежда с вода в съотношение 1:10, като се оставя за една седмица. След това един литър от получената смес се разтваря в 10 л вода. При поливането внимавайте подхранващият разтвор да не попадне на листата.

Увеличете съдържанието на въглероден двуокис в оранжерията

Ако краставиците растат в оранжерия, вътре може да се увеличи съдържанието на въглероден двуокис, който способства по-доброто развитие на растенията. Един от начините за това е да мулчирате почвата с пресен тор, тъй като това увеличава концентрацията на въглероден двуокис в оранжерията. Слоят тор трябва да бъде най-малко 3-5 см.

Мулчирайте растенията

Мулчирането на краставиците може да стане и с други материали: хумус, торф, стърготини, слама. То ще ви помогне да съхраните влагата в почвата за по-дълъг период от време и да я обогати с хранителни вещества. По този начин може да намалите поливането на краставиците.

Периодично разрохквайте почвата

Почвата около краставиците се препоръчва да се разрохква след всеки дъжд или поливане. Можете да го правите с обикновена вила, като я забивате на дълбочина 3-4 см. Това гарантира, че корените на растението могат да дишат.

Подхранвайте краставиците с мляко

Някои градинари успешно практикуват млечно подхранване на краставиците. На всеки 2 седмици растенията се поливат с вода, в която е добавено мляко, в пропорция 1 литър мляко на 10 литра вода. Този разтвор значително ускорява растежа на краставиците.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close