Вкуси България със SlowTours.bg

Африканската чума затяга обръча около свинете в Германия

0

Нови два случая на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) са потвърдени при диви прасета в провинция Бранденбург в Източна Германия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на федералното министерство.

Единият нов случай е в същия район, както и първите, а вторият е засечен в Маеркиш-Одерланд, на около 60 км от зоната край границата с Полша. Пробите са потвърдени в лабораторията на научния институт „Фридрих-Льофлер“. „Бранденбург трябва да предприеме необходимите мерки за защита, за да предотврати по-нататъшно разрастване на болестта“, изтъкнаха властите.

С новооткритите заболели животни, случаите на Африканска чума по свинете от 10 септември насам вече са 38. Всички са по диви прасета, засега няма засегнати свинеферми и домашни стопанства. От министерството очакват нови случаи на Африканска чума по дивите свине, тъй като болестта е силно инфекциозна.

Китай и редица други купувачи на свинско месо забраниха вноса от Германия, веднага щом първият случай беше потвърден. Цените на месото в Германия се сринаха и немското правителство обмисля помощ за фермерите, заяви министърът на земеделието Юлия Клокнер.

Спреният внос в Китай пък доведе до скок на цените на китайското свинско. Китай е най-големият производител на свинско месо в света, но епидемията от АЧС там доведе до избиване на стотици милиони прасета.

Споделете.

Коментирайте

Close