Вкуси България със SlowTours.bg

И Япония спря вноса на свинско от Германия заради Африканската чума

0

И Япония забрани вноса на свинско месо от Германия заради случаите на Африканска чума по свинете (АЧС), засечени в провинция Бранденбург, на около 6 км от границата с Полша. По-рано Китай и Южна Корея също наложиха вето върху импорта.

Министерството на земеделието на Япония обяви, че забранява вноса на живи животни и на продукти от свинско месо. Миналата година от Германия в Япония са внесени около 40 240 тона свинско месо. Икономическият удар за Германия по отношение на износа на свинско за Китай обаче е много по-голям. Само за първите четири месеца на тази година Германия е изнесла около 158 000 тона свинско месо на стойност 424 милиона евро за КНР. Това е два пъти повече, в сравнение с година по-рано, съобщи германското национално статистическо бюро.

Пекин забрани директен и индиректен внос от Германия на свинско, а продуктите, изпратени до Китай от Германия след приемането на новите разпоредби, трябва да бъдат върнати и унищожени. Стоките, изпратени до КНР преди публикуването на документа, трябва да бъдат подложени на засилен митнически контрол и карантина.

Германия се страхуваше от разпространение на болестта, след като през последните месеци бяха потвърдени случаи на болни от Африканска чума диви свине в Западна Полша, като един полски случай беше открит само на около 10 км (6,21 мили) от германската граница. Неотдавна в около 10 други европейски държави се потвърдиха случаи с диви свине, за които се подозира, че разпространяват болестта. АЧС не е опасно за хората заболяване, но е фатално за прасетата.

Азиатските страни са особено чувствителни при случаи на зараза с Африканска чума по свинете. През 2019 г. Южна Корея обяви огнище на болестта, регистрирайки най-малко 14 случая на АЧС по свинете. Това доведе до избиването на повече от 145 000 заразени прасета. Милиони свине загинаха или бяха евтаназирани поради огнища на чума в Китай, където от 2018 г. насам болестта намали поголовието наполовина.

Споделете.

Коментирайте

Close