Вкуси България със SlowTours.bg

Германия потвърди Африканска чума по свинете в провинция Бранденбург

0

Германското министерство на храните и земеделието заяви в сряда, че има съмнения за Африканска чума по свинете (АЧС) при дива свиня в източната провинция Бранденбург. Часове по-късно германският министър на земеделието Юлия Кльокнер официално потвърди първия случай на АЧС в страната.

Труп на дива свиня е бил открит близо до германско-полската граница. Взети са проби за тестове в лабораторията на Института “Фридрих-Льофлер”, които се оказали положителни. Наред с други действия се извършват издирвания за други мъртви диви свине в района, за да се анализира наличието на зараза и да се определи степента на заболяването.

Насрочена е пресконференция на федералното правителство на Бранденбург, която да обясни предприетите мерки за ограничаване и кои области ще бъдат засегнати. Сред мерките, които трябва да бъдат предприети, министърът спомена ограничение в движението на хора и превозни средства, ограничаване или забрана на лов, ограничаване или забрана на използването на земеделска земя за предотвратяване на миграцията на диви свине, които могат да бъдат носители на вируса, или създаване на ловни “коридори”.

Германия се страхуваше от разпространение на болестта, след като през последните месеци бяха потвърдени случаи на болни от Африканска чума диви свине в Западна Полша, като един полски случай беше открит само на около 10 км (6,21 мили) от германската граница. Неотдавна в около 10 други европейски държави се потвърдиха случаи с диви свине, за които се подозира, че разпространяват болестта. АЧС не е опасно за хората заболяване, но е фатално за прасетата. Някои страни налагат забрани за внос от региони, където болестта е била открита при диви свине.

Милиони прасета са умрели или са били унищожени поради огнището на чума в Китай и други азиатски страни. Болестта е намалила наполовина поголовието от свине в Китай от 2018 г. насам. В Германия се страхуват, че навлизането на Африканската чума в страната ще попречи на основния износ за Китай и други азиатски региони.

Тези страни в Азия редовно налагат забрани за внос на свинско месо от региони, където е открита АЧС, което води до чувствителни загуби за износителите на месо. Германия е изнесла около 158 000 тона свинско месо на стойност 424 милиона евро за Китай между януари и април 2020 г., което е два пъти повече, в сравнение с година по-рано, съобщи германското национално статистическо бюро.

Споделете.

Коментирайте

Close