Вкуси България със SlowTours.bg

Агроцентър в "Тракия икономическа зона" осигурява пазари на земеделците

0

Защо доматите са гръцки, а морковите полски и френски картофите? От износител на зеленчуци, България се превърна във вносител. Пазарът е изкривен заради несъразмерността в субсидиите, които получават земеделците в различните страни – членки на ЕС. Оттук идват и по-големите ценови предимства в някои сегменти на вносната продукция, спрямо българската. А и нашите малки фермери не могат да осигурят поединично достатъчни количества за големите вериги магазини и търговци, често са принудени да продават на цена, която не покрива разходите им. Веригата до потребителя допълнително се натоварва и от прекупвачи, в чиито ръце се концентрира голяма власт.

Един проект има амбицията да промени това – проектът за изграждането на модерен агропроизводствен център и тържище в рамките на пловдивската „Тракия икономическа зона“ в село Калековец, община Марица, пише в новия си брой вестник „Капитал“. На този единен пазар производителите на плодове и зеленчуци ще имат възможност да се обединяват при предлагането и директният им достъп до търговците ще бъде улеснен. Освен това е предвидено да бъде създадена инфраструктура за обработка, калибриране, опаковане и съхранение на продукцията по начин, който запазва добрия й вид.

Проектът, чиято прогнозна стойност е между 54 и 60 млн. лв., датира от 2013 г., когато е учредено дружеството „Агро базар“. Новото сега е, че акционерите вече са придобили терена от близо 200 дка, статутът му е частично променен, а до края на годината този процес ще бъде завършен и ще стартира и изграждането на инфраструктурата. Инвестицията за този първи етап е около 3.5 млн. евро и включва построяването на тържище.

Агроцентърът в Калековец се прави от производители за производители. Защото акционери с равни дялове в „Агро базар“ са оранжерийният производител Йордан Балабанов, Светозар Василев – собственик на най-голямата на Балканите лаборатория за изследване на безопасността и качеството на храните „Алименти“ и зеленчукопроизводител, Анелия Андреева, Атанас Щерев – оранжериен производител и търговец на земеделска техника и конструкции, Красимир Костадинов – земеделски производител и търговец на плодове и зеленчуци, и „Булплод“ ЕООД /с ферма за биотор от калифорнийски червеи и биоземеделие/, представлявано от управителя на „Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев.

„Почти всички идваме от сектора на земеделието и храните, а Панчев е представителят на „Сиенит“ – компанията, създател на „Тракия икономическа зона“, разяснява Светозар Василев за най-влиятелния икономически седмичник в България. Той посочва, че на по-късен етап ще бъдат построени и преработвателни предприятия за консервиране, сушене и производство на храни от плодове и зеленчуци, където ще отива нестандартната или леко наранената стока, която няма търговски вид и поради тази причина много често се бракува.

„Идеята ни е да предложим един нов продукт, който на запад работи отдавна. Първо, това е услуга за производителите на плодове и зеленчуци, които да се срещнат и да се обединят в производството на еднородна продукция, което е важно за големите клиенти. Защото те изискват еднородна продукция, която е подготвена и опакована по един начин и съхранена в добри условия“, обяснява Василев. По данни на представители на сектора заради лошо съхранение се губят около 50% от стоката и това е една от големите причини производството да не е рентабилно.

Агропроизводственият център не само ще помогне тези загуби да се минимализират, но ще има и функция на свързващо звено, което обслужва заявките на големите търговци към малките производители.

Обединяването на фермерите обаче не е лесна задача. Като започнем от това, че администрацията не поддържа актуален регистър на производителите. Затова „Агро базар“ със собствени усилия създава база данни. До този момент са посетени и регистрирани 2500 земеделци от Пловдивска, Пазарджишка и Старозагорска области, като в Google Earth са отбелязани терените, които те обработват, какви видове и сортове отглеждат.

Инициативата среща голяма голяма подкрепа, както от земеделците, така и от местната власт и агрономическата общност в района.

В процес на изграждане в момента е и агроцентърът „Калояново“ до Пловдив, проект на българо-израелската компания „Сенсор“, която участва в развитието на Тракия икономическа зона. „Калояново и Калековец са двете части от една от стратегическите линии за развитие на Тракия икономическа зона – земеделие и преработка на селскостопанската продукция. Сиенит е свързващото звено и в двете инвестиции, казва инж. Пламен Панчев, управител на Тракия икономическа зона и председател на съвета на директорите на „Сиенит холдинг“. В Калояново вече има подписани договори с над 70 земеделци.

Споделете.

Коментирайте

Close