Вкуси България със SlowTours.bg

БАБ: Недомислиците в биорегистъра са много, но Чавдар Маринов не е виновен!

0

Недомислиците в биорегистъра са страшно много и някои от тях са практически нерешими. Без яснота остава въпроса как ще се реши проблема с биопчеларите и биоживотновъдите, предвид ежедневните промени по отношение на животните и пчелните семейства.

Вината за това обаче не е на зам.-министър Чавдар Маринов, а основно на контролиращите организации и поддържащите регистъра – „Информационно обслужване“, които трябваше да извършат корекциите в срок.

Чавдар Маринов, зам.-министър на земеделието

Зам.-министър Чавдар Маринов

Това заявява в официлна позиция Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) по повод непотвърдената все още от МЗХГ информация за уволнението на ресорния зам.-министър Чавдар Маринов. „Изтъкнатата причина за освобождаване – проблемите в биорегистъра и попълването на данни в него, най-малко се отнася до Чавдар Маринов.

Заданието за този регистър е направено преди той да встъпи в длъжност, без каквото и да е обсъждане с контролиращите лица, които следва да попълват информация в него, както и с биопроизводителите, които са най-пряко засегнати от начина на функциониране на този регистър.

От проведените срещи в министерството с експерти от МЗХГ и ДФЗ, останахме с убеждение, че дори и ключови експерти в двете структури не са били наясно с параметрите на заданието и как този биорегистър ще бъде интегриран с различните системи за обмен на информация между двете структури. Въпреки това през последните месеци бяха положени огромни усилия, бяха проведени много срещи между изпълнителите на регистъра, експертите от МЗХГ и ДФЗ, контролирощите лица и БАБ, на които повечето от проблемите намериха решение. Възможно е до министър Танева да достигат сигнали от биопроизводители, но вероятно те не са наясно с механизмите на попълване и коригиране на тази информация.

Именно асоциациите на производителите имат капацитет и участват в работните групи. Би трябвало тяхното мнение да се взема предвид по отношение вината на един или друг за проблемите в Биорегистъра. Ние, като организация, обединяваща най-голям брой биологични оператори, нямаме възражения към работата на зам.-министър Чавдар Маринов по отношение на биорегистъра“, заявяват от БАБ.

Чавдар Маринов беше назначен след подписано споразумение между МЗХГ и протестиращите биопроизводители, подкрепени от колегите им от сектор „Плодове и зеленчуци“ преди година. А протестите бяха отговор на множество проблеми в сектора „Биоземеделие“, няколко негативни одитни доклада, непрозрачност при взимане на решения, приемане на наредби и правила, съсипващи сектора и поставящи под риск бизнеса на десетки реални и наложили се на пазара биопроизводители, припомнят от БАБ.

„През изминалата година нямаме основания да сме недоволни от работата на зам.-министър Чавдар Маринов. Бавно и постепенно много от проблемите в сектора намериха решение. Очаква се първият позитивен одитен доклад за биоземеделието. Решенията и промените в нормативните документи се взимат след широко обсъждане, провеждат се работни групи и дискусии по важните теми“, изъкват от БАБ и призовават да се работи в синхрон, без излишни сътресения и да се оцени ролята на всеки, който може да допринесе за съхраняване и развитие на бранша.

Споделете.

Коментирайте

Close