Чавдар Маринов е петият зам.-министър на земеделието

0

Чавдар Маринов е новият заместник-министър в Министерството на земеделието и ще отговаря за политиките в секторите плодове, зеленчуци, картофи и биопроизводство. Изборът му е на браншовите организации, които в края на миналия месец излязоха на национален протест. Вместо оставката на министър Румен Порожанов, за която настояваха, те се споразумяха да имат свой зам.-министър, да се изготвят стратегия и план за действие за възстановяване и развитие на секторите, да бъде създаден и Консултативен съвет по биоземеделие, който заедно с браншовите организации да се заеме с изработване на политики и стратегии.

Чавдар Маринов, зам.-министър на земеделието

Новият зам.-министър на земеделието Чавдар Маринов

Новият, пети заместник на министър Порожанов, досега беше изпълнителен директор на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци и често критикуваше министерството за секторните му политики.

Изборът му е подкрепен от седем браншови организации: Асоциация Български пипер, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодни, Българска асоциация “Биопродукти”, Национална асоциация на картофопроизводителите, Национална асоциация на оранжерийните производители, Национална био асоциация и Българска асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци. За съветник на зам.-министър Маринов е избран Тодор Джиков, досегашен председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.`

Адриан Николов

Адриан Николов, председател на Националното обединение на младите фермери

Събитията в сектора не се приемат еднозначно от всички земеделски организации. “Откога няколко “браншовика”, някои от които даже не са производители, определят съдбата на цял сектор? Колко от хората, които ги предложиха, са под 40 години, каквато е дефиницията за млад фермер, и две седмици стигнаха ли на МЗХГ да чуе мнението и на хилядите зеленчукопроизводители, които не членуват във “вечните браншови организации”?”, написа в профила си в социалната мрежа Facebook председателят на Националното обединение на младите фермери Адриан Николов.

И допълни: “Две седмици слушах знайни и незнайни герои,които ни убеждаваха колко слаб е министър Порожанов и хората около него и какви революции ще се случат след тези “протести”! Какво се случи след това? Няколко обещания на слабия министър и стадото покорно наведе глава,приемайки сладка службица за няколко от “водачите” на “протеста”! Сега всичко ще тече по мед и масло и сектор плодове и зеленчуци има “свой” зам.-министър, който “смело” ще защитава интересите на сектора!”.

Споделете.

Коментирайте

Close