Уволняват заместник-министъра на земеделието Чавдар Маринов

0

Аграрният министър Десислава Танева e освободила заместник-министъра на земеделието Чавдар Маринов. Това е станало по телефона, като все още официална заповед за отстраняването му няма. Тя трябва да бъде подписана и от министър-председателя Бойко Борисов.

Причината, която ще бъде изтъкната за отстраняването, са множеството сигнали от биопроизводители, че профилите им в биорегистъра все още не са изчистени от грешки, а регистърът е в ресора на зам.-министър Маринов. Информацията разпространи сп. “Агрозона”, като се позова на свои източници. Регистърът на биопроизводителите и операторите трябваше да е готов до 1 март с идеята плащането за био и кандидатстването по мярка 11 “Биологично земеделие” да става по данни от него. В края на март обаче стана ясно, че все още има неизчистени технически проблеми с профилите на биопроизводители, които у нас са около 6 000.

Преди две седмици министър Танева ги призова да проверят дали всички техни парцели, обекти, животни са вписани в регистъра. Тя подчерта, че задължението за това е било на контролиращите лица и те е трябвало да свършат това преди месеци. Въвеждането на данните в биорегистъра продължава повече от половин година. При непълноти или неточности в биорегистъра, под въпрос са плащанията, които през май трябва да бъдат направени по мярка 11 “Биологично земеделие”.

Ресорният зам.-министър Чавдар Маринов поне публично не взе отношение около проблемите с биорегистъра. Повод за напрежението с министър Танева е станал и негов отказ да участва в телевизионни предавания в национален ефир, тъй като той не подкрепял концепцията на министъра за българската квота в търговските вериги.

Чавдар Маринов беше назначен на поста, след като оглави протестите на биопроизводителите през миналата година. Ресорът му бе свързан с осъществяването и изпълнението на националната политика и политиката на ЕС в областта на растениевъдството и биологичното производство, управлението на дейността на риска и кризите. Според експерти в МЗХГ, Маринов е изключително компетентен, способен и почтен.

Споделете.

Коментирайте

Close