БАБХ нанася тежък удар по вносителите на плодове и зеленчуци

0

Българската агенция по безопасност на храните нанася тежък удар върху вносителите на плодове и зеленчуци като ги задължава да изследват за остатъчни пестициди дори стоката от страни в Европейския съюз. Цената на пробите е 420 лева, а срокът за получаване на резултатите – пет работни дни.

Георги Събев

Георги Събев, съветник в Европейския парламент

Толкова време някои бързоразвалящи се продукти, каквито са например ягодите и малините, не могат да издържат, а отделно от това ще оскъпи стоката и може да предизвика фалити на търговци, съобщава вестник “Капитал”. Според заповедта на БАБХ, всяка пратка с домати, краставици, корнишони, пипер, праскови, череши, малини, ягоди, дини, кайсии и пъпеши, произведени в страни членки на ЕС, подлежи на проби за съдържание на остатъци от пестициди.

Докато излязат лабораторните резултати, пратките се спират от разпространение по борси и магазини на дребно. Подобно изискване противоречи на договора на ЕС, който изрично гарантира свободно движение на стоки в рамките на общността и може да стане причина за наказателни процедури и санкции срещу България, коментира за Агроновините съветникът по земеделие в Европейския парламент Георги Събев.

Вносителите изразяват опасения и за натиск от страна на корумпирани чиновници, тъй като в заповедта е посочена само една държавна лаборатория за извършване на пробите – Централната лаборатория за химично изпитване и контрол, чийто капацитет не е чак толкова голям.

Много вносители вече са решили да спрат вноса на плодове и зеленчуци, докато се изяснят нещата. Някои от тях може и окончателно да се откажат да внасят стока, а това, според търговци, ще доведе до “изкуствен недостиг и завишение на цени” на изброените в заповедта храни. След изпратени от в. “Капитал” въпроси до БАБХ, от агенцията уверяват, че заповедта е претърпяла промени, които ще бъдат оповестени днес, 9 юни.

Споделете.

Коментирайте

Close