Вкуси България със SlowTours.bg

Бъдещето на протеиновите култури – бърз растеж, но на каква цена?

0

През последните пет години има чувствително увеличение в площите и производството на протеинови култури, и след соята стопаните заложиха на грах, нахут, боб и леща. Причините за това са няколко:

  1. с въвеждането на т.нар. „зелени плащания“ през 2014 г. производителите получиха възможност да изпълнят изискванията за получаването им чрез засяването на протеинови култури;
  2. протеиновите култури, за разлика от останалите варианти за изпълнение на зелените плащания (напр. угар или тревни смески, които си имат и други слабости от производствена гледна точка) им осигуряваха допълнителна субсидия, първоначално от 28 лв./дка, която впоследствие падна на около 20 лв./дка;
  3. цените на повечето зърнено-бобови обещаваха добра възвращаемост.

НахутАко към това прибавим доказаната връзка между отглеждането на бобови култури и почвеното плодородие, ползите от избора на производителите изглеждат неоспорими към днешна дата.

Кой от факторите на растеж при протеиновите култури ще надделее?

Българските производители „опипваха“ почвата през първите две години от новия програмен период 2014-2020 г., лутайки се между различни протеинови култури, оставянето на площи под угар и засяването на тревни смески. Постепенно обаче „налучкаха“ пулса на пазара и започнаха да залагат все по-големи площи със зърнено-бобови култури. За това спомогна и пазарната конюнктура, която обезпечаваше между 50 и 200 лв. чист доход от декар (без да отчитаме разходите за ренти и получените субсидии).

Политика и подпомагане на протеиновите култури

Стратегическите цели в областта на околната среда ще се определят на ниво ЕС, а държавите членки ще имат много по-голяма свобода в мерките, с които да постигат целите на регионално ниво. Така че използването на протеинови култури за изпълнение на изискванията и допълнителното подпомагане за тях може да се окажат и въпрос, в който от решаващо значение ще бъде националното решение.

Неочакван удар по протеиновите култури дойде от решението на Брюксел да забрани използването на пестициди в ЕНП. Проверката в България ще бъде документална и е повече от ясно, че не всички производители ще се съобразят със забраната. Все пак потенциалните икономически загуби при отглеждането на бобови култури, породени от невъзможността да се води адекватна растителна защита, може дългосрочно да подкопае стимулите на фермерите да разнообразят производството си.

Протеинов дефицит

С нарастването на населението на Земята и на покупателната способност на все по-големи части от него, търсенето на протеин ще расте. Бобовите култури имат протеиново съдържание, еквивалентно с това в месото и са много по-евтин източник на белтъчини при в пъти по-нисък екологичен отпечатък. Поради тази причина прогнозите за глобалното развитие на пазара на протеинови култури са той да нараства със средногодишен темп на натрупване от 5% през следващите пет години.
Леща
Перспективите пред протеиновите култури са особено добри в Европа, където дефицитът на растителен протеин е огромен (движи се между 70-80% през последните 40 години) и се задоволява най-вече с внос на ГМО соя от Северна и Южна Америка. Осигуряването на свободен от ГМО протеин с местен произход е една очевидна възможност.

Колеблив пазар на протеиновите култури

Като по-нишови (поне спрямо останалите зърнени култури) и с относително ниски производствени разходи, бобовите култури често страдат от резки ценови колебания. Всеки пазарен сигнал, че при дадена култура производството изостава от потреблението, дава стимул на производителите много бързо да увеличат площите, което неминуемо води до ценови корекции.

2018/19 г. се очертава да бъде именно такава при някои от бобовите култури, за което спомагат и политическите решения във важни търговски региони в света. Климатични проблеми в някои основни глобални производители от последните две години стимулираха сериозен ръст в площите. Това обаче води до спад на цените на международните, както например при нахута – с 40%.

Цялата статия можете да прочетете в “Интели АгроБук 2018”.

Споделете.

Коментирайте

Close