Вкуси България със SlowTours.bg

Субсидията за преработка на рози е при изкупна цена от 2 лв./кг

0

ДФ „Земеделие“ ще отпусне 3 млн. лева помощ по de minimis за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г.

Условието обаче е преработвателите да изкупуват маслодайна роза от стопаните най-малко по 2 лева без ДДС на килограм розов цвят, а обемът трябва да е не по-малко от 70% от обема през 2020 г. Размерът на помощта е 0,30 лева на килограм преработен цвят от маслодайна роза, а максималният размер на субсидията, която може да получи един розопреработвател, е не повече от 150 000 лв. Финансовата подкрепа има за цел да подпомогне сектора на розопроизводството и розопреработката с оглед настъпването на беритбата на маслодайна роза и изкупуването на цвета.

Предоставянето на помощта за изкупуване на розов цвят е по искане на бранша и е обсъдено на среща между ръководствата на МЗХГ и ДФЗ с представители на производителите и преработвателите на цвят от маслодайна роза. На подпомагане подлежат предприятия преработващи цвят на маслодайна роза (Дамасцена и Алба), регистрирани по Закона за маслодайната роза. Предстои ДФ „Земеделие“ и МЗХГ да изготвят указания за предоставяне на помощта.

Споделете.

Коментирайте

Close