Вкуси България със SlowTours.bg

България е домакин на конкурса Spirits Selection, 1300 напитки се борят за медал

0

Над 70 международни експерти, сред които и 15 българи, ще оценяват 1300 напитки от 50 държави в световния конкурс за високоалкохолни напитки Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, който се провежда в Пловдив. Конкурсът ще продължи до 25 август 2018 г., като експерти от цял свят, сред които и голяма група от Китай, ще дегустират различни напитки, ще посещават български производители и културно-исторически забележителности.

„България беше домакин на Concours Mondial de Bruxelles през 2016 г. Решихме да проведем и Spirits Selection тук: впечатлени сме от мотивацията ви да организирате конкурс от световна величина, от добрата инфраструктура на Пловдив, културно-историческото ви наследство и качествените ви напитки. Българската високоалкохолна индустрия се промени драстично; днес вие произвеждате напитки на световно ниво“, коментира създателят на конкурса Бодуа Аво.

„Като домакин на Spirits Selection тази година регистрираме рекорден брой мостри: увеличението спрямо 2017 г. е близо 200 процента“, каза Меглена Михова от Probegex, благодарение на която Concours Mondial de Bruxelles се провежда в страната ни.

„Ще представим България както с традиционните ракия и бренди, така и с произведени тук водка, ликьор, уиски и ром“, пояснява тя. През 2018 г. за първи път страната ни е сред 10-те държави с най-много мостри в Spirits Selection. Българските производители участват с 47 напитки. Близо половината от тях са от Тракийската низина.

„Днес традиционните български напитки повече от всякога се нуждаят от международна разгласа. Ние имаме нужда от вашите пазари, а вие – от интересни нови продукти, продукти с наследство и с история – които да опитвате и харесвате. Вярваме, че Spirits Selection 2018 ще ви превърне в истински посланици на България“, заяви при откриването Венелин Георгиев, директор на Националния институт за изследване на вино, спиртни напитки и етерични масла.

Spirits Selection 2018 започна с майсторски класове за българската ракия – видове, как се дегустира и консумира, как се съчетава с храна. До обяд през всеки един от следващите три дни – 21, 22 и 23 август – над 70 международни експерти, сред които и 15 българи, ще оценяват 1300 напитки от 50 държави. Следобедите ще посещават производители като „Ви Пи Брандс Интернешънъл“, фабрика „Есентика“, изба Via Vinera, както и забележителности в Пловдив.

Конкурсът приключва с шоу в Античния театър и галавечеря в Стария град на 23 август 2018 г. В извънконкурсната програма, на 24 и 25 август 2018 г., международните съдии ще посещават производствата на „Сис Индустрийс“ и „Едоардо Миролио“, Долината на тракийските владетели и Долината на розите, както и дестилерията за българско розово мясло „Дамасцена“.

Spirits Selection 2018 се организира с подкрепата на Министерство на икономиката и община Пловдив. Той е единственият пътуващ конкурс в света. Последните три държави домакини на Spirits Selection са Чили (2017 г.), Мексико (2016 г.) и Китай (2015 г.).

Как българските вина да подобрят имиджа си на световния пазар и къде е силата на родните изби – очаквайте ексклузивно интервю за Агроновините с Бодуа Аво, президент на Concours Mondial de Bruxelles и управляващ директор на „Винопрес“ (Vinopres).

Споделете.

Коментирайте

Close