Вкуси България със SlowTours.bg

Бодуа Аво: Успехът на българското вино е в местни сортове, био и имидж

0

Бодуа Аво е президент на световноизвестния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles и управляващ директор на „Винопрес“ (Vinopres). Завършил е аграрно инженерство и енология в Université Catholique de Louvain-La-Neuve. Занимава се от години с производство на вино. От 1994 г. ръководи основаната от баща му Луи Аво комуникационна агенция „Винопрес“. Бодуа Аво е отговорен редактор и издател на специализираните медии сп. „Essentiel Vino!” и „DM.Vino!”. Журналист е в белгийските медии „La Libre Belgique” и в „La Dernière Heure”.

През 2016 г. България за пръв път бе домакин на Concours Mondial de Bruxelles, а сега Пловдив е домакин на световния конкурс за високоалкохолни напитки Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, който се откри официално на 20 август 2018 г. и ще продължи до 25 август.

„Решихме да проведем и Spirits Selection тук, защото сме впечатлени от мотивацията ви да организирате конкурс от световна величина, от добрата инфраструктура на Пловдив, културно-историческото ви наследство и качествените ви напитки“, коментира Бодуа Аво. Разговаряме с него за имиджа на българските вина по света и последните тенденции при консумацията на вино.

– Г-н Аво, как оценявате българските вина?

Някои производители се опитват да копират стила на международните сортове вино, но най-красивата част във винения сектор са местните сортове. Мисля, че в това е бъдещето на винената индустрия – потребителите искат специфични, местни вина. А в България сте късметлии, защото имате много и различни местни сортове. Опитвал съм Мавруд и мога да кажа, че това е най-известният ви, водещ сорт. Рубин също е превъзходен сорт.

Много е трудно да се рекламират местни сортове на международния пазар, защото не много хора ги познават. Важно е да направите усилия, да рекламирате и популяризирате местните сортове на България.

– При положение, че българските местни сортове не са добре познати на световния винен пазар, каква маркетингова стратегия за популяризирането им бихте препоръчали?

Ако искате да се съревновавате с Каберне совиньон на международните пазари, то очаквайте силна конкуренция. По-лесният начин е да се конкурира едно вино на база по-ниската цена, но това не е добра стратегия. Мисля, че най-добрият вариант е да играете по линия на качеството и да се опитвате да повишите цената. Ако искате да се конкурирате с Мавруд, е много по-лесно, защото нямате никаква конкуренция.

– Доколко са популярни вината от Мавруд на пазарите в Белгия, Франция?…

Тези от потребителите, които разбират от вино, със сигурност познават този български сорт.

– Потребителите в Европа и по света асоциират ли все още българското вино с ниско качество и ниска цена, както бяха свикнали в годините назад?

Така беше в миналото – българските вина пробиха на пазара с ниска цена. Това е причината всеки в Европа – в Белгия, във Великобритания, да познава вината от България. Вашите производители продаваха милиони, милиони бутилки, но много евтино, за около две евро крайна цена. Не е лесно да се повиши цената на виното и същевременно да се промени имиджът му и възприятието за него.

– Къде поставяте българското вино на винената карта на Европа?

Лично аз поставям българските вина на картата като вина от нова държава от Новия свят. Преди 20 години ние открихме вината от Чили, от Австралия, Нова Зеландия и бяхме очаровани. С напредването на винените технологии и след много инвестиции през последните 5-10 години България също започна да представя нов облик на своите вина. За потребителя българските вина са екзотика. Те са нещо ново.

– Имат ли ниша на международния пазар българските вина, произведени по биологичен начин?

Това не е просто ниша, а огромна тенденция. Ако имате биовино, продавате много по-лесно.

– Какви са другите модни тенденции при вината в Европа и по света?

В Европа със сигурност това са биовината. Другото е, че потребителите искат да знаят произхода на виното, да имат повече информация за това как е произведено. Искат гаранции, че виното е истинско, кой го е произвел, в коя част на страната е направено. Европейските схеми за качество дават точно това – гаранции за произход, гаранция за процеса на производство, за това какъв сорт грозде е използван.

– Как оценявате възможностите на българския винен туризъм?

Преди да се продава вино, трябва да се продава имидж. Невъзможно е да се конкурирате само на базата на продукт. Има много производители по целия свят, които могат да произвеждат същия продукт, затова преди всичко трябва да продавате имидж.

Това може да бъде свързано с културата, гастрономията, архитектурата, историята, природните забележителности, изкуството. Когато пия вино, искам то да ме кара да мечтая, искам да имам изживявания, които да запомня.

Снимка: Наташа Манева

Споделете.

Коментирайте

Close