Вкуси България със SlowTours.bg

Финансистка майстори биовина от черни череши и рубин

0

Биовино от ароматната черна ранна череша, мистичен рубин, шеметни и свежи биовина от бели сортове – тези еликсири са плод на вдъхновението и майсторлъка на една жена винар.

Катерина Димитрова от Бургас – финансист по професия и винар по душа, показва част от тях на винения фестивал в Царево, където със свои колекции участват и колегите й от Българска асоциация „Биопродукти“.

Катерина Димитрова и нейните еликсири на винения фестивал в Царево

Марката вина на Катерина е наречена „Тракийски легенди“. „За траките виното е връзката между духовното и земното царство, а ние сме потомци на първата европейска цивилизация. Дори днес виното не е просто алкохолна напитка – за всеки винопроизводител процесът на правене на вино не е нищо друго освен изкуство. Добре приготвеното вино е жива хармония“. Това е винената философия на Катерина Димитрова.

„Маята“ за отношението й към земята и земеделието идва от баща й – агроном по професия. Семейството на Катерина години наред отглежда по биологичен метод череши и лозя край Айтос, от които тя първа в рода започва да произвежда биовино.

Жените винари у нас не са много и Катерина е едно от малкото изключения. Най-напред се вдъхновява от биоземеделието – „идеята, че трябва да живеем в хармония с природата, за да живеем в хармония със себе си“. От малка помни как баща й забранявал да се пръскат черешите до пътя, защото хората спирали да си берат, но не знаели, че са третирани с отрови.

Розето на Катерина печели сребърен медал от конкурса в Казанлък

Години по-късно Катерина решава да се заеме със земеделие и кандидатства за финансиране по една от европейските програми. „След това реших да затворя цикъла и след като имам биолозя започнах да правя и биовино.

Кръстих марката си „Тракийски легенди“ заради Орфей – певецът на нашите Родопи и най-обичаната личност в античния свят. Още преди четири хиляди години покорява природата с хармония, както е в съвременното биоземеделие“.

Орфей не е свързан с региона на Айтос, но Катерина подчертава, че тук някога също е имало древно тракийско селище. Лозята й се намират в близост до тракийска могила, както е наречена и едноименната местност, където са масивите.

Част от лозята Димитрова купува, а останалите наема под аренда. „Майка ми беше от Карнобат и ние често минавахме по този път – Айтос е между Бургас и Карнобат“.

В момента обработва около 160 декара, 80 декара от които са създадени с финансиране по програма. Сортовете, които отглежда, са „Мускат“, „Мерло“, „Совиньон блан“, „Шардоне“.

„Засадих и „Рубин“, който е местен сорт на института в Плевен, но дълго време бе загубил славата си. Като биопроизводител знам, че местните сортове са много по-адаптирани към нашия климат и по-малко боледуват. Рубинът е интересно вино – много цветно, с ярък вкус и висок потенциал да отлежава“.

Според изследвания на френски учени, рубинът съдържа високо количество антиоксиданти, които блокират въздействието на свободните радикали в организма, поддържат младостта и предпазват от ракови заболявания. Нещо повече – специалистите са посочили, че заради антиоксидантите от рубина могат да се правят лекарства, казва Катерина.

Със същата страст като при гроздето тя произвежда биовино и от ароматната ранна черна череша – друг типично български сорт. От него се получава хубаво вино, защото плодчетата са ароматни и с тънка люспица, съответно с по-малко танини.

Черешовата градина е около 40-годишна и заема 35 декара. Засадена е при подходящ тероар в айтоския Балкан, без замърсители в района. Стопанката я гледа без особени усилия – само с помощта на дискова брана и подрязване, защото дърветата не боледуват. Реколтата е обилна и това, което не се обере за прясна консумация и вино, се стафидира.

„Имам доста биоагенти – калинки, насекоми, които се хранят с яйцата на вредштелите“, казва Катерина, която за черешите не използва дори биопестициди. През 2018 г. завършва тригодишния период на преход от конвенционално към биологично земеделие в черешовата градина и й предстои получаването на биосертификат.

За черешовата градина основно се грижи голямата дъщеря на Катерина – Даниела. По-малката – Йоана, помага за реализацията на виното, включително и с продажбите на японски партньори. „Надявам се и двете ми дъщери да се запалят по земеделието, дано не угасне пламъкът“, мечтае Катерина.

В момента произвежда бутикови партиди вина като смята да заложи основно на продажбите в Япония. А какво се случва с професията й на финансист? Помага й – винарката сама се грижи за документацията и счетоводството си.

Споделете.

Коментирайте

Close