Вкуси България със SlowTours.bg

България е с най-добра реколта от царевица и слънчоглед в ЕС

0

Реколтата от слънчоглед и царевица в България е отлична и се очертават между 11 и 13% по-високи добиви от миналата година. Страната ни, заедно с Румъния, е единствената в Европейския съюз, която може да се похвали с подобен резултат при двете култури.
Царевица
В останалите европейски страни добивите са доста по-ниски, заради продължителната суша, придружена от високи за континента средни температури, се посочва в последния бюлетин на JRC MARS към Европейската комисия.

В България и Румъния имаше оптимални условия за развитие на двете култури през юли – топло време и обилни дъждове. Но докато анализът на JRC MARS дава добра прогноза за окончателната реколта от слънчоглед и царевица в Румъния, то за България е посочен „много висок потенциал“ на очакваните добиви.

Добивите от царевица у нас са три пъти по-високи от 2017 г.

Жътвата на маслодаен слънчоглед и царевица за зърно у нас вече започна и към 23 август 2018 г. са прибрани близо 160 хил. тона слънчоглед и 1 911 тона царевица, което е в пъти повече спрямо същия период на 2017 г., се посочва в оперативен анализ на аграрното министерство.
Цени пшеница царевица слънчоглед ечемик
По първоначални оценки на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА), реколтираните площи с царевица през тази година ще възлязат на 433 хил. хектара.

По настоящи оценки добивът ще е около 6,7 т/ха, а производство около 2,9 млн. тона. Този среден добив е около 13% по-висок отколкото средния за последните 3 години.

При слънчогледа се очаква намаление на площите до 727 хил. хектара, но оценката на САРА за добива през новата пазарна 2018/19 г. е той да достигне 2,4 т/ха, което е около 11% повече в сравнение с последните 3 години. Реколтираният слънчоглед в
страната се предвижда на около 1,77 млн. тона.

Изкупните цени на царевицата и слънчогледа падат

Изкупните цени на царевицата и слънчогледа намаляват под нивата от последните три години, показват анализите на САРА. Средната изкупна цена на царевица от място в Централна България за цялата пазарна 2018/19 година се предвижда да бъде в рамките на 276 лв/т. Това е с около 1% по-малко, отколкото средната цена за последните 3 години.

Изкупната цена на слънчогледа се предвижда да бъде на нивата около 587 лв/т. Това е с около 8% по-малко, съпоставено с последните 3 години

Износът на царевица и слънчоглед е в застой

Износ на царевица и слънчоглед през порт Бургас от началото на пазарната 2017/18 година не е регистриран, а през „Пристанище Варна“ продължава да е в застой
за поредна седмица. Общо изнесените количества през порта от началото на септември 2017 г. досега бележат ръст от над два пъти на годишна база, съобщава аграрното министерство. В последната година не е имало внос на зърнени и маслодайни култури и през двата пристанищни терминала.

Световната реколта от слънчоглед ще достигне нов исторически връх

По прогнози на USDA, световната реколта от слънчоглед ще достигне нов исторически връх през 2018/19 година от 49,9 млн. тона, което представлява 5% повече от предходната година. В резултат на високото предлагане, средните цени на слънчогледово олио се очаква да паднат на нива между 700-720 USD/т, FOB цена от Украйна.
Международни цени пшеница царевица слънчоглед ечемикПрез изминалата година те бяха около 750 USD/т. По-ниската цена ще бъде компенсирана от нарасналата цена на слънчогледовото кюспе, което от февруари, 2018 г. се изнася на цени от 250 USD/т.

Прогнозите на USDA за царевица от новата реколта е за 1,06 млрд. тона, близко до постижението от 2016/17 г.

Според учените от САРА, по-слабата реколта в Западна Европа, силното търсене, слабото евро и ниската цена на американската соя ще крепят световната цена на около 160-165 USD/т – FOB цена САЩ.

Споделете.

Коментирайте

Close