Вкуси България със SlowTours.bg

Африканската чума по свинете е на 5 км от България

0

Последното огнище на Африканска чума по свинете е засечено само на 5 км от границата ни с Румъния, показват данните на Световната организация по здравеопазване на животните OIE. Най-новите огнища на болестта са открити при домашни прасета в областта Констанца, като част от местата са в гранични с Добричка област райони.

У нас засега има само съмнения за Африканска чума по свинете. След сигнал БАБХ взе проби от заден двор в провадийското село Тутраканци. Очаква се резултатите да бъдат готови в следващите няколко дни.

Със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните – Варна временно са ограничени придвижването и транспортът на свине и продукти от свински произход в 3-километровата зона от района.

В съседна Румъния вече са засечени над 725 огнища на екзотичната, смъртоносна за животните болест, за която все още няма ваксина. В събота вирусът бе потвърден в най-голямата румънска свинеферма, която е и втората по големина в Европа „TEBU Consult“ в област Браила. Само там за избиване са набелязани 140 000 прасета. В цяла Румъния унищожените животни вече са над 300 000.

Взаимни обвинения между институциите в Румъния и никаква профилактика

Чумата проникна в нашата страна от Украйна, на практика властите не взеха никакви профилактични мерки, коментира за Агроновините Ливиу Гордеа, вицепрезидент на Асоциацията на аграрните журналисти в Румъния. Макар чумата да върлува от месеци в северната ни съседка, и в момента институциите не могат да се справят с овладяването на заразата.

Африканска чума по свинете

Последните огнища на чумата в Румъния са на 5 км от нашата граница

Румънската агенция по безопасност на храните е на подчинение на правителството, а не на аграрното министерство и откакто чумата проникна у нас институциите се занимават единствено с размяна на взаимни обвинения, допълни Нико Драгомир, главен редактор на сп. „Revista Ferma“ и президент на Асоциацията на аграрните журналисти в Румъния. Много от румънските фермери смятат, че разпространението на заразата не е случайно, а обслужва интересите на големите вносители на свинско месо в ЕС.

В България – свиневъдите сами ще си унищожават прасетата при зараза

Мерките, които България е взела до момента срещу Африканската чума по свинете, са изграждане на телена ограда по протежение на българо-румънската граница и забрана за внос на продукти с месо от северната ни съседка. БАБХ започна проверки в заведения за обществено хранене и обекти за междинно съхранение на странични животински продукти.

На среща със свиневъдите на 9 август Агенцията по храните обяви, че изисква от тях да си съставят планове за евтаназиране на животните в случай на Африканска чума по свинете, както и да посочат техниката за умъртвяване на прасетата.

Сред набелязаните мерки за справяне с евентуално огнище на Африканска чума по свинете е избиването на прасетата, гледани от хората в задните им дворове. Това ще става „в населените места в радиус най-малко от 10 км около от индустриалните ферми“, а според административните територии радиусът може да е над 30 км. Това е записано в Протокола от срещата със свиневъдния бранш, с който Агроновините разполага.

Друга обсъждана мярка за справяне с евентуална епидемия от Африканска чума по свинете е индустриалните ферми да „предоставят месо (заклани свине) от фермите си за хората от населените места около тях като компенсация“.

БАБХ: Контролът върху свинефермите е почти невъзможен

По време на срещата експерти от БАБХ са признали, че контролът върху свинефермите е почти невъзможен и дали пример със стопанство в Монтанско, засечено да използва забраненото от 12 г. у нас и от 17 г. в Европейския съюз трупно брашно.

Първият път БАБХ направили предписание, връчено с полиция, при втората проверка експертите от Агенцията не били допуснати. Влезли екипирани, тъй като ги посрещнали свободно пуснати близо 15 кучета пазачи. Тогава отново намерили забраненото трупно брашно.

Повече от 20 дни след срещата на БАБХ с представители на сектора у нас, нови инструкции към свиневъдите няма, нито властите са лансирали допълнителни мерки за евентуално справяне със заразата.

Български евродепутат поиска увеличение с 40 млн. евро на бюджета на ЕС за борба с чумата

Днес евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони Момчил Неков внесе заедно с двама свои румънски колеги предложения за увеличение с близо 40 милиона евро на бюджета на ЕС за 2019 за разходи, свързани с борба с Африканската чума по свинете и заболявания по дребните преживни животни.

Ако болестта от Румъния навлезе и у нас, щетите ще са огромни, а справянето със заразата да отнеме години, както бе с класическата чума по свинете. АЧС има силно негативно въздействие върху националната, регионалната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство.

Изкореняването й е изключително трудно, изтъкват от БАБХ. Агенцията е публикувала Практическо ръководство за борба с африканската чума по свинете, което дава подробни инструкции за справяне с болестта при домашните и дивите прасета.

Ловците настояват за промени в закона и ремонт на оградите на ловните стопанства

Български ловци предупредиха днес в социалните мрежи, че заболяването е почти до границата. Те се опасяват, че щетите ще са огромни и дълготрайни. „Няма как да се спре заразно заболяване и да няма епидемия. Друг е въпросът как ще се отрази на нас. При положение, че 80% от ловците няма да спазват предписанията“, посочва Николай Караколев.

„Испания е потушила огнищата на африканска чума след 30-годишна битка и огромни разходи, а Португалия е поставила рекорд, като е успяла да направи това за 13 години. Как мислите, че ще е у нас?“, допълва той.

„Какво чакат горските стопанства, да отиват там и да дежурят, а не само с кражба на дървесина да се занимават! Само издават предписания от горското към дружинките, направете това и онова. Ами вие кога ще свършите нещо, за което взимате и заплати? Какво, ще чакаме да влезе и тогава да усвоим пак милионите на гърба на ловците и данъкоплатците ли?“, пита Васил Каяров.

Петър Гърневски настоява спешно да се отпуснат „пари за ремонт на оградите на всички държавни ловни стопанства, да се приемат поправки в закона, да се разрешат и закупят термовизии, заглушители, да се разреши и нощният лов при съответните условия“.

Споделете.

Коментирайте

Close