Вкуси България със SlowTours.bg

България празнува лавандулата с фестивал в Чирпан и Средно градище

0

Израстването на България в световен лидер в производството на лавандулово масло започна в полите на Средна гора. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при откриването на седмия Национален фестивал на лавандулата в Чирпан.

Той отбеляза, че именно по тези земи са създадени първите експериментални лавандулови насаждения, а инициативата за празника показва уважение към традициите. „Производството на лавандула се превръща в един от най-важните отрасли в българския аграрен сектор“ допълни министърът. Той посочи, че през последните години се наблюдава положителна тенденция към увеличаване на реколтираните площи с лавандула. Също така има и засилен интерес към отглеждането на насаждения по биологичен метод. „По този начин България ще отговори на изискванията за по-високи екологични стандарти в сектора“ подчерта още Бозуков.

Страната ни изнася годишно по около 200 тона висококачествено лавандулово масло. Франция е втора със среден добив от 40-50 тона. Българското лавандулово масло е почти изцяло експортно ориентирано. „Лавандулата ни е позната с качествата си в цял свят, за което поздравявам всички земеделски стопани“ отбеляза министърът. Той подчерта, че заслугата е на всички заети в сектора. „Продуктът намира реализация в над 40 страни от целия свят, добре познат е, и притежава качества и аромати, които му създават конкурентни предимства пред сходния продукт, произвеждан във Франция“ заяви още земеделският министър.

Бозуков, Фестивал на лавандулата„Целта на фестивала е да покажем уважение към традицията и да отпразнуваме заслужената позиция на България като световен лидер в производството на лавандулово масло от близо 10 години насам. Искаме да популяризираме лавандулата като национален символ на страната ни, подобно на емблематичната Роза Дамасцена. Фестивалът е посветен на производителите и преработвателите на лавандула, както и на всички любители на ароматното растение“, каза директорът на фестивала Нина Гиргинова.

Средногорското издание на празника стартира в Чирпан с лавандулов базар, работилница за децата, концерт и фотоизложба, а утре се пренася в с. Средно градище, където сутринта е планиран туристически преход от селото към масивите с лавандула. На площада ще бъде подредена фотографска експозиция „Лавандулови импресии“.

Дворът на кметството ще е домакин на традиционната кулинарна изложба, в която местните домакини ще премерят сили в приготвянето на ястия и напитки с добавка на лавандула. Изящни изделия, сувенири и апликации с лавандула, изработени от местни творци, ще бъдат предложени в специално организирания Лавандулов базар. Вечерта ще се състои кръгла маса на тема „Производството на етерични масла – предизвикателства и успехи“, в която ще участва заместник-министър Георги Събев.

Споделете.

Коментирайте

Close