Вкуси България със SlowTours.bg

Български фермери участват в уъркшоп за месодайно говедовъдство в Ирландия

0

Български фермери ще се включат в уъркшоп за месодайно говедовъдство, който ще се проведе от 18 до 22 февруари 2015 г. в Coolderry Co. Tipperary – Ирландия. Пловдивската фирма „СТАР Дженетикс” ООД и български партньорски фермери ще присъстват на приложен теренен курс-обучение по покана на ирландската компания „Dovea Genetics ltd.”.

Уъркшопът ще бъде посветен на ефективното развъждане – производство на двупородни крави кърмачки (месодаен Симентал х Лимузин), най-подходящи за покриване с породи–производители на тежки трупни класове като Белгийско синьо, Блонд Акитен, Партенез, Лимузин, Шароле.

Сред темите са трипородното кръстосване, точните времена за осеменяване, ефективното хранене с груби фуражи за производство на комерсиални „експортен тип“ телета за угояване.

Крави Ирландия, телета експортен тип

Трипородни месодайни кръстоски експортен тип

Лектори от Службата за съвети в земеделието на Ирландия (TEGASC) и „Dovea Genetics ltd.“ ще представят състоянието на търсенето в Европа (Белгия и Италия), типовете трупни класове най-предпочитани от месопреработващите компании в тези страни.

Като част от съпътстващата програмата са организирани посещения в развъдни ферми за чистопородно развъждане на Абърдийн Ангус, Лимузин, в две угоителни стопанства, изнасящи годишно над 3000 млади говеда (до 11 месеца) в европейските държави.

Специално внимание ще се отдели на четири млечни ферми, отглеждащи Фризийски говеда и кръстоски Холщайн-Фризийско от кооперативите в Кери (KerryGold) и Типерари. Предвидено е и посещение в централата на „Dovea Genetics ltd.” в Търлъс.

Участия на български фермери в подобен вид уъркшопове, семинари и обучения са част от стратегията на „Стар Дженетикс” ООД за пренасяне на добри ирландски практики в българските стопанства, които използват семенния материал на компанията.

Крави Ирландия, телета експортен тип

Трипородни месодайни кръстоски експортен тип

„Стар Дженетикс” и „Dovea Genetics ltd.” ще проведат четири обучителни семинара с ирландски лектори по време на участието си в Международната селскостопанска изложба „Агра 2015” от 4 до 8 март 2015 г. в палата 3 на „Международен панаир Пловдив”.

„СТАР Дженетикс” е официален представител на „Dovea Genetics ltd.”, Ирландия – компания за изкуствено осеменяване с 57-годишна дейност, с основни акционери фермерските кооперативи в Търлъс/Типерари. Ирландия е световен експортен лидер на говеда за месо и млечни продукти. През 2013 г. брутният й износ на продукти от земеделска дейност възлиза на 10,3 милиарда евро.

*На снимката горе: Лимузин и кръстоски Лимузин с месодаен Симентал
Снимките са предоставени от „СТАР Дженетикс” ООД 

Споделете.

Коментирайте

Close