Вкуси България със SlowTours.bg

Български проект за биотор – на финала на Future Agro Challenge

1

Български проект за пелети биотор ще се състезава на финала на Future Agro Challenge в Атина

Проектът на Димо Стефанов от Казанлък за производство на пелети биотор спечели националния етап на състезанието Future Agro Challenge. За първа година българските агропредприемачи със стартиращ бизнес или идея за такъв, имаха възможност да се включат в световния шампионат за иноватори, мечтатели и лидери, които желаят да променят ежедневния ни живот чрез земеделието и храната. Инициативата, организирана от Джуниър Ачийвмънт България, цели да намери и подпомогне творчески, практически приложими и екологично съобразени идеи, които дават иновативни решения на належащите икономически и екологични проблеми, свързани със селскостопанския сектор.

Над идеята си за биотор победителят Димо Стефанов работи от няколко години, а в последните 4-5 месеца усилено развива и иновацията – биотор под формата на малки пелети с дължина около 1 см и дебелина 6х6 мм, които се поставят до корена на растението и по естествен начин стимулират растежа. „Моята цел е да произвеждам биотор на пелети, които могат да бъдат поставени чрез стандартно машинно разпръскване на торове, каквито машини се използват в големите ферми с масивна продукция.

Този метод може да замени напълно общото използване на химически торове. Предложението ми е за устойчив модел на биоторене, който ще осигури не само екотор, но като добавена стойност и образование, рециклиране на излишна биомаса и в крайна сметка – бизнес модел, който може да бъде повторен навсякъде“, казва Димо Стефанов.

В състезанието Future Agro Challenge участваха осем кандидати от България, като иновативните им и креативни идеи включваха предложения за възраждане производството на коприна у нас, участие на туристи в работата на пчелна ферма, уебсайт за създаване на хранителни кооперативи, ресторант, който зарежда кухнята си от местни фермери и др.

Наторяването с пелети биотор може да замени изцяло химическото подхранване

Националният победител във Future Agro Challenge беше определен от тричленно жури в състав: Любомир Василев – председател на УС и изпълнителен директор на Фондация „Капитал“, дългогодишен журналист и главен редактор на в. „Капитал“; Драгомир Константинов – председател на фондация „Зеленика“, експерт по европейски проекти за градско и регионално развитие; Тодор Саракчиев – магистър по технологично предприемачество, участник в програмата „Учебна компания за студенти“ на Джуниър Ачийвмънт, консултант и ментор по програмата впоследствие.

Победителят ще представи страната ни от 14 до 16 ноември 2014 г. на финалите на надпреварата в гръцката столица Атина. Джуниър Ачийвмънт България предвижда до края на годината да покани 8-те финалисти на национална презентация на идеите, като така те ще получат популярност и шанс за намиране на инвеститор.

Future Agro Challenge се провежда в над 25 държави и е част от глобалната ежегодна инициатива Световна седмица по предприемачество (Global Entrepreneurship Week). На международно ниво организатор е гръцката Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC).Домакин и организатор на състезанието у нас е Джуниър Ачийвмънт България – домакин и на Световната седмица по предприемачество за България.

Споделете.

1 коментар

Коментирайте

Close