Вкуси България със SlowTours.bg

ЕС финансира проект за реклама на българските билки

1

Българските билки ще бъдат популяризирани по проект на ЕС

Проект, финансиран от програма „Life +“ на Европейската комисия, ще популяризира българските билки. С рекламата на лековитите растения се е заела фондация „Информация и природозащита“, която стартира образователна и информационна кампания чрез БНР и регионалните му структури, заяви координаторът на проекта „Популяризиране на устойчиво ползване на билките в България“ Светлана Аладжем, цитирана от Plovdiv.topnovini.bg.

Българските билки изтичат през границата и се връщат под формата на скъпи лекарства

„България има изключителен ресурс от лечебни растения и по този показател сме на първо място в света, а по отношение на износа на билки, на глава от населението, сме сред първите три“, каза Светлана Аладжем. Тя обаче смята, че богатството на българските билки просто изтича през границите ни и в чужбина получава висока добавена стойност. След това билките се връщат в България, вложени в  лекарства, които купуваме на много високи цени.

Затова целта на проекта е у хората да се създадат нагласи и умения за опазване на българските билки,  правилното им бране и употреба. Работата по проекта ще продължи 2 години и половина на територията на Пловдивска област. Предвиждат се обучения на производители на билки, еколози, берачи, преработватели, както и панаир на билките.

Споделете.

1 коментар

  1. Идеята е чудесна, но не може ли да се предава по БНТ тази информация, за да стигне до всички болни българи!Така ще им помогнете да се лекуват ефтино и без скъпи лекарства!

Коментирайте

Close