Вкуси България със SlowTours.bg

Черно море е едно от най-замърсените в Европейския съюз

0

Черно море е едно от най-замърсените морета в Европейския съюз, според доклад от 2018 г.  Ако не се предприемат мерки в спешен порядък от всички черноморски страни, състоянието на морето, а оттам и на рибните запаси ще се влоши.

Рибарството носи поминък за хиляди хора

Същевременно те носят поминък за хиляди работещи у нас, както в сферата на риболова, така и на туристическия сектор“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев на среща с директора на Федералната агенция по рибарство на Руската федерация Иля Шестаков  в рамките на Четвъртия глобален форум, посветен на риболовната индустрия и търговията с рибни продукти, който се провежда в периода 8-10 септември 2021 г. в Санкт Петербург, Русия.

Георги Събев Русия„Черно море е споделено и проблемите, които го засягат, практически са общи за всички страни от региона. Русия не е официален член на Генералната комисия за рибарство в Средиземно море, където се обсъждат въпросите на Черно море, включително рибните му запаси. Това обаче не означава, че не трябва да се търсят други начини за сътрудничество – напротив. Изключително важен е обменът на данни между научни експерти от двете страни, за да се правят по-точно научните оценки, а оттам и политики, засягащи Черно море”, допълни Събев.

Отглеждането на аквакултури е перспективно за износ

Друга важна тема, обект на дискусията беше обмяната на опит в отглеждането на аквакултури – рибни и други водни организми, отглеждани в изкуствени условия. България има потенциал в това отношение. „Освен допълнителен поминък по Черноморието и във вътрешността на страната, този вид дейност е перспективен и за износ, имайки предвид растящото търсене на протеини в глобален мащаб.

Българите ядат най-малко риба в цяла Европа

Българите сме сред европейците с най-ниска консумация на риба на глава от населението. С целенасочени действия можем да помогнем тази тенденция да се промени, акцентирайки и върху родното рибно производство”, посочи аграрният заместник-министър. Борбата с незаконния улов, навлизането на цифрови технологии, както и мерки за защита и съхранение на есетровите риби, които са забранени за улов у нас от 2008 г. и 2011 г., във водите на Черно море и река Дунав, също бяха тема на разговор между Георги Събев и Иля Шестаков.

Споделете.

Коментирайте

Close