Вкуси България със SlowTours.bg

Държавата бави директните плащания с ден-два

0

Пускането на директните плащания ще се забави с ден-два

Превеждането на сумите по директните плащания за фермерите ще се забави с ден-два, макар държавата да обеща парите да бъдат пуснати в понеделник, 27 януари. При всички случаи обаче помощите ще бъдат преведени до петък, 31 януари, съобщиха от ДФ „Земеделие“ пред farmer.bg късно вечерта в понеделник.

Не е ясно каква е причината за забавянето, при положение, че най-напред аграрният министър Димитър Греков обеща преводите на директните плащания да започнат на 27 януари. Той заяви това по време на изложението за селско стопанство „Зелена седмица“ в Берлин.

Директните плащания ще бъдат преведени до 31 януари

След министър Греков, и директорът на ДФ „Земеделие“ Мирослав Николов увери в интервю пред в. Труд, че парите тръгват и ще се изплатят до 31 януари.  Сумата от около 980 млн. лв. е по схемата за единно подпомагане на площ (СЕПП) и ще бъде разпределена между 80 000 фермери. През 2013 г. те са обработвали поне 10 дка ниви или 5 дка овощни градини. Субсидията за всеки декар ще е 30,98 лв., в т. ч. и парите по националното доплащане.

Парите по директните плащания държавата осигури с емитиране на дълг

В други години сумите по директните плащания се изплащат през пролетта, но сега правителството изтегля датата, тъй като Министерството на финансите този месец емитира дълг от около 900 млн. лв. В понеделник ведомството пласира втората за 2014 г. краткосрочна емисия от 400 млн. лева. По същия начин – чрез емитиране на дълг, миналата година плащанията бяха направени през пролетта. Това стана повод тогавашният финансов министър Симеон Дянков да подаде оставка.

За март. т. г. е предвидено изплащането на други около 100 млн. лв. на фермерите. Дотогава стопаните трябва да докажат правото си на плащания по СЕПП с документи, както и да завършат проверките по жалбите за припокриване и застъпване на площи.

Междувременно министър Димитър Греков заяви пред телевизия Bulgaria On Air, че още днес, 28 януари, започва превеждането на средствата по директните плащания. Успоредно с тях ще бъдат разплатени и оставащите 30 на сто от средствата за животновъдите.

Споделете.

Коментирайте

Close