Вкуси България със SlowTours.bg

Няма да платят субсидии на всички пчелари

3

Не всички пчелари ще получат субсидии, кандидатите са много, а парите малко

Парите по Националната пчеларска програма няма да стигнат за всички производители на мед, става ясно от съобщение на ДФ „Земеделие“. Приемът на документи по мерки Б „Борба срещу вароатозата”, В „Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелен мед” и Г „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Европейския съюз” приключи преди седмица, а подадените заявления са 1833. Някои от тях са за повече от една мярка, а в момента се правят административни проверки на документите.

„Поради огромния брой подадени заявления и ограничения бюджет, кандидатите ще бъдат класирани според критерии за оценка“, съобщават от ДФ „Земеделие“. Тези критерии са определени в Наредба № 9 от 19 ноември м. г. за Националната пчеларска програма 2014-2016 г. Сред тях са: квалификация, минимум 3 години опит в областта на пчеларството, регистрация като земеделски производители за повече от 1 година към датата на кандидатстване и др.

Всеки критерий носи определен брой точки, на базата на които ще се класират заявленията и правото на получаване на субсидии по Националната пчеларска програма. Резултатите от класирането ще бъдат публикувани на официалната страница на ДФ „Земеделие“, но от фонда не уточняват кога.

 

Споделете.

3 коментара

  1. Петър on

    хм, мерки ‘Б’ ,’В’ и ‘Г’ са за подпомагане на пчеларите – реалните производители на мед! „естествено“ , че тяхните пари ще се орежат! Я познайте в мерките за източване на програмата ‘А’и ‘Д’ дали ще има орязване?!….

  2. Мунчо on

    Ако сте прочели икономическия анализ на Министерството на земеделието, което предхожда новата наредба ще видите че там се констатира че броя на пчеларите и броя на пчелните семейства вместо да нараства определено намалява. При това в Новата наредба е залегнат минимален брой за пчелни семейства и три годишно отглеждане на пчели от младите пчелари без грам помощ от държавата. Така се отрязват крилата на младите прохождащи пчелари, които ще градят за в бъдеще нашето пчеларства. Тази наредба е направена от най крупните пчелари, които искат да монополизират средствата отпуснати за развитие на бранша само за собствения си джоб. Явно пчеларския съюз се е превърнал в структура обслужваща малка група крупни пчелари. И при най бързия прочит е видно че дългосрочния ефект от дейността на тази наредба ще бъде смазване на инициативата на потенциалните млади пчелари. Тъй като тази наредба ги прави не конкурентни.

Коментирайте

Close