Вкуси България със SlowTours.bg

Десетте лечебни свойства на кайсиите

0

Кайсията е плод на 8000 г. и освен, че е приятна на вкус, има и много полезни за здравето свойства. Първите данни за кайсиите са открити в древния арменски град Шенчовит, недалеч от Ереван. Там били открити  кайсиеви изкопи, които археолозите датирали от 6 000 г. пр. Хр. за пръв път плодът е споменат преди 4 хилядолетия в писмо на китайски гражданин.

Смята се, че първите кайсии са израснали в централноазиатските планини на Хинду Куш, където днес се събират границите на  Китай, Афганистан, Пакистан и Таджикистан. Овошките са били култивирани за пръв път от древната нация на таджиките. Това бил единственият им източник на захар и през вековете тке култивирали сортовете Ходженди и Амери, които в изсушено състояние съдържали около 85% захар.

Учените смятат, че причината за дълголетието на хунзите, които обитават високопланинските части на Северен Пакистан, е редовната консумация на кайсии.  Всички местни хора, независимо от възрастта, имали перфектно зрение. Никой не бил чувал за болести като инфаркт, хипертония, рак, висок холестерол, подагра.

Кои са лечебните свойства на кайсиите?

Сърдечно-съдови заболявания, аритмия, хипертония

Пресните кайсии съдържат 305 мг% калий, а сушените – до 1717 мг%. Това прави плодовете много полезни за хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, особено при сърдечна недостатъчност и аритмия. Плодовете понижават и кръвното налягане, тъй като съдържат 8,3 мг% магнезий. Затова на хипертониците се препоръчват големи количества пресни кайсии.

За тези, които страдат от аритмия,  се препоръчва пюре от 5 пресни кайсии, смесено с 1 ч . ч. айран. Тази доза трябва да се изпие в рамките на един ден.

Съединенията от групата на флавоноидите (260 мг%/100 г) укрепват стените на кръвоносните съдове.

Рак

Кайсиевите ядки имат високо съдържание на витамин В17, известен още като амигдалин. В алтернативната медицина той се използва при терапия на рак. Важно е да се знае, че ядките трябва да се консумират печени.  В книгата си „Силата на кайсиите – как лаетрила излекува моя рак“, авторката Хелън Кюран разказва как сама е излекувала раковото си заболяване чрез лаетрил – търговското наименование на амигдалина. Кюран е страдала от меланома с разсейки в черния дроб, а лекарите й давали не повече от 2-3 месеца живот.  Тя се подложила на терапия с кайсиеви ядки, благодарение на които се излекувала.

Американското дружество за борба с рака изтъква, че заради високото си съдържание на каротин, кайсиите намаляват опасността от рак на ларингса, хранопровода и белите дробове.

Анемия

Кайсиите съдържат 1,4 мг% желязо, което ги прави отлично средство за профилактика и лечение на малокръвието. 100 г  от плода имат същото действие при кръвотворенето като 250 г черен дроб . Благотворното действие против анемия се дължи и на кобалта и медта в кайсиите.

Стомашни заболявания, язва, гастрит и запек

Кайсиевият сок нормализира киселинността на стомаха и действа благоприятно при колити, съпътствани от  метеоризъм и дисбактериоза. Препоръчваната доза е 70-80 мл 6-7 пъти на ден между храненията. Когато не е сезонът на пресния плод, със същото действие е настойката от сушени кайсии. Тя се приготвя като се залеят 100 г ситно нарязани сушени кайсии с 1 л гореща вода. Сместа престоява 6 часа на топло и е готова за консумация.

Лечебните свойства на кайсиите при язви и скрити отоци се дължи на диуретичната им функция. Отварата от кайсии облекчава възпалението на слизестите обвивки на стомашно-чревния тракт.

За хората, които страдат от хроничен запек, се препоръчва следното средство: 400 г сушени кайсии и 400 г сушени сини сливи без костилките се смилат. Добавя се 200 г течен мед и се разбърква. Сместа се приема по 1 ч. л. след вечеря, заедно с 1 ч. ч. топла вода.

Простудни заболявания – кашлица, бронхит, ларингит, трахеит

Смята се, че лечебен ефект против простудни заболявания имат ядките на кайсиите. 20 костилки се натрошават, ядките се обелват, изсушават и стриват на прах. Той се консумира 3-4 пъти дневно по 1 ч. л. с мляко или чай. Против простуда, а и за по-бързо възстановяване след боледуване, се препоръчват и самите плодове, тъй като те съдържат 13 мг% витамин С.

Влошено зрение

Кайсиите имат високо съдържание на бета каротин, който в организма се трансформира във витамин А. Той е отговорен за доброто зрение. Витаминът участва в състава на зрителния пурпур и образуването на кожата и лигавиците. Всекидневната консумация натри или повече кайсии понижава риска от макулна дегенерация, съобщава Аrchives of Ophthalmology, базирайки се на резултатите от медицинско изследване. Смята се, че макулната дегенерация е сред основните причини за загуба на зрението при възрастни.

Освен за зрението, витамин А засилва имунната ни система, полезен е за очите, косата, кожата, венците и жлезите.

Остеопороза

Кайсията е плодът с най-високо съдържание на калций – 73 мг/100 гр., което ги прави отлично средство при профилактиката на остеопороза. Напоследък учените смятат, че важна роля с борбата с намаляването на костната плътност има химическият елемент бор, който също се съдържа в оранжевите плодове. Той помага на жените в климактериума да запазят нивата си на естроген и ги предпазва от намаляването на костната плътност.

Укрепване на имунитета

Лечебните свойства на кайсиите са известни и за общо укрепване при бременни жени, деца и възрастни хора за подсилване на имунитета. За целта е достатъчно да се консумират по 100-150 г сушени плодове на ден.

Подсилване на мозъчната дейност

Високото съдържание на фосфор (21,1 мг%) и магнезий ((8,3 мг%) прави кайсиите ценни за активната работа на мозъка. Калцият в плодовете (23,1 мг%) пък се препоръчва за нормалната нервно-мускулна възбудимост. В кайсиите има много витамини от група , които ни пазят от депресия и безсъние. Съчетанието между фосфор и магнезий е полезно при хората, подложени на активно умствено натоварване. То подобрява качеството на паметта.

Заздравяване на рани

Лечебните свойства на кайсиите включват и по-бързото заздравяване на рани и за облекчаване на възпалени участъци от кожата. За целта трябва да се смеси меката част на 3 кайсии с 1 с. л. сметана и 1 с. л. зехтин. Сместа се поставя на поразените места и трябва да престои 3,5 часа.

Специалистите по хранене предупреждават диабетиците, хората с чернодробни проблеми и тези с нарушена функция на щитовидната жлеза да бъдат внимателни с консумацията на кайсии. В глеми количества, заради високото си съдържание на захар, те могат да бъдат противопоказни. Трябва да сме предпазливи и със суровите кайсиеви ядки – те съдържат токсично вещество и затова на един прием не трябва да се консумират повече от 20 г ядки.

Споделете.

Коментирайте

Close