Вкуси България със SlowTours.bg

Димитър Стоянов: Който следи Луната, по-малко работи, повече плодове бере

0

Димитър Стоянов, обичан и популярен като Чичо Митко, е от първите биофермери в България. Той има ферма за биодинамично земеделие в Бачково и къща за гости „Къщата с бамбука”. Грижи се за овошки, зеленчуци, лозе, от които прави изключително вино, ракия, лютеници, сладка и компоти. В къщата за гости се организират и зелени ваканции за деца и семейства.

Chicho Mitko sred bambuka

Димитър Стоянов сред малката бамбукова горичка в къщата си

– Господин Стоянов, вие работите биодинамично земеделие, което извън България е много развито, но тук малцина земеделци използват неговите принципи. Каква е разликата между биологично и биодинамично земеделие?

Мария Тун е жената, която прави първият календар за прилагане на принципите на биодинамично земеделие преди 48 г. Самата тя е работела, съгласно принципите на биодинамичен курс на Рудолф Щайнер.

В основата на биодинамичното земеделие е да се работи в градината в хармония с енергията на Космоса, по-специално на луната, която както знаете има огромно влияние върху живота на земята. Аз съм биологичен производител, но мога да кажа, че биодинамичното земеделие е по-задълбочено, постигат се по-добри резултати с по-малко труд и по-малко усилия.

– И как с по-малко труд се постига по-добър резултат?

Най- общо избираме дали да извършваме определена дейност сеитба, резитба, почистване, плевене, беритба и т.н. ни помага календарът, съставен според движението на луната и положението й спрямо определени съзвездия, не астрологични знаци, а мястото пък определя видът на растенията. Това се нарича динамичен принцип.

Bez himia

Овошките се отглеждат без химия

– Дайте пример?

Ние работим по сидерическия календар, където се приема, че луната е звезда. Следи се движението й и мислената й проекция през това време по отношение на съзвездията.

Установено е, че преминавайки през т. нар. зодиакален пояс, което означава кръгът на живота, тя оказва различно влияние върху живота на растенията. То е систематизирано именно в биодинамичното земеделие. За удобство на стопаните пък се ползва календарът, за който споменах по-горе.

Когато Луната е в Овен, Стрелец или Лъв се работи с плодове, зърно, домати, краставици, чушки

Кръгът на живота се състои от 12 съзвездия, които са разделени на четири групи по три съзвездия. Първата група се наричат топлинни или огнени.Те са Лъв, Стрелец и Овен. Те излъчват плоден импулс, помагат за развитието на растенията, които дават плод и зърно.

Тук са всички зърнени, житни и плодни, грозде, домат, краставици, чушки и т.н. Това значи, когато луната се намира в едно от тези три съзвездия ще работим в градината с тези плодове. Втората група са кореноплодните – моркови, ряпа, главеста целина, червено цвекло, земни ябълки и др. Те са под влиянието на земните Телец, Дева и Козирог, и затова работим с тях, когато Луната е в едно от тези три съзвездия.

По време на водните знаци работим върху листните зеленчуци

По време на преминаването й през водните Рак, Скорпион и Риби се занимаваме само с листни зеленчуци. Те са с воден импулс, който развива листната маса.

– А лукът, кога да се работи с него по тази логика?

Ако ни трябва за глава, по време на земните знаци. А е заради листната маса, тогава по време на водните.

–  А по време на въздушните съзвездия?

Энкяхс ньсясснс

Вкусни кайсийки

Грижата за артишока, броколите, карфиола и цветята –по време на въздушните знаци

Те са светлинни или въздушни и са Везни, Близнаци и Водолей. Преминавайки през тях, Луната подпомага развитието на цветните растения. Малко са тези, на които ползваме цвета за храна.

Например артишока, той е като магарешки бодил, красиво и много полезно растение, също броколи и карфиол. Това е и най- подходящото време от месеца да се занимаваме с всичко необходимо по цветята.

– Може ли да се докаже това влияние?

Съответните растения дават по-здрав плод, по-жизнени са. Например всеки може да пробва с цветята. Отрязано лале по време на един от трите светлинни знаци, поставено в чаша с вода, живее много дълго.Всеки може да си направи този експеримент.

Ако е по време на друго съзвездие ще клюмне за осем часа, иначе издържа с дни. По време на Лъва, който е много горещ знак, дори не трябва да се сади. С две думи това е принципът на календара, спазваме тези ритми и работим с по-малко усилия и добри резултати.

– Това означава ли, че розите и лавандулата трябва да се берат само по време на въздушните съзвездия?

Един производител на рози ми разказа, че, когато е брал розите при преминаването на луната във въздушни съзвездия, те са били най-ароматни и с много масло, което е продал на Лондонската борса много добре. Именно това масло е показало много по-добро качество от полученото в останалите дни.

– Същият ли е принципът при садене и прибиране на реколтата?

Тук е по-различно, саденето е различно от прибирането на реколтата, тук трябва да се следи дали Луната е възходяща или низходяща. То е различно от фазите й. Когато Луната изгрява или залязва прави дъга на небето и се намира в различно положение спрямо хоризонта.

При възходящо движение на Луната тя изтегля енергията на растенията в плода

При възходящо движение тя изтегля енергията на растенията в плода. И обратно при низходящо, тази енергия отива в корените. Затова ще имаме по-добри качествени резултати с плодовете, зърно, домати, краставици и т. н. когато ги прибираме при възходяща Луна, а при низходяща извършваме сеитбата.

– А резитбата?

Винаги се реже при низходяща луна, когато няма енергия в стъблата. Ако режем лоза при възходяща, ще я ощетим.

– Ами това всъщност е график…

Да, той е в календара. Всеки човек може да направи прост опит, най- добрият е със семена от репички. В различни саксии се посяват семена от репички, но в различни дни от месеца, така че Луната да е в различни съзвездия и наблюдаваш какво ще се случи. Записваме и наблюдаваме резултатите от посятото при различните съзвездия. Имало е случай, когато само едно семе пониква. А репичката е кореноплод, добре е да е засадена в едно от земните съзвездия.

Но ние със съпругата ми вече го правим по инстинкт и след това установяваме, че сме работили по календара. При един от най- големите производители на лавандулово и розово масло съм виждала много интересна технология за приготвяне на препарати на биодинамично земеделие. Рогове се пълнеха с някакви вещества и се заравяха в земята.

Paraklis "Sv. Kozma i Damian, bezsrebarnici"

Параклисчето Св. Козма и Дамян

Единият препарат се приготвя с кравешки тор и се пръска в земята

Единият препарат се приготвя с кравешки тор и се пръска в земята. Другият е със силициево брашно за здравната на растенията. Силициевият двуокис е елементът на младостта.

Кравешкият тор се заравя през есента и се вади през май. Силициевият – обратно. По половин грам на шест литра вода. Особено е благоприятен за житни растения.  Когато се пръска с разтвор на силициев двуокис, ечемикът и овесът не полягат в нивите, а житото много брати.

– Вие произвеждате само биозеленуци и плодове, нали?

Да, за нас този начин на производство е философия. Свикнали сме, не ме интересува сертификатън, навремето го взех, но всъщност аз така мисля, не може земята да бъде унищожавана с препаратите.

– Как се справяте с вредителите?

Ние не се борим с вредителите, а ги защитаваме.

Когато растението е насадено, окопавано и пръскано навреме, то добива силна имунна система и само се пази от вредители

Когато растението е насадено, окопавано и пръскано навреме, то добива силна имунна система и само се пази от вредители. Важното е то да е здраво. Философът Рудолф Щайнер казва: „Господа, аз не съм дошъл да ви уча на земеделието, а на философията на земеделието, от всички страни да виждате нещата, земеделието не е копане на земята.”

Щайнер е казал, че добър земеделец е не този, който започва веднага да копае в градината, а който я оглежда и мисли. Представете си, казал той, че виждате две ябълки, еднакви, но едната е с въшки, а другата не. Когато си отговорите, защо на едното дръвче има, а на другото не, то означава, че вие сте добър земеделец.

– И все пак, поне растителни извлеци не използвате ли?

Аз непрекъснато чета, за жалост владея само руски, но те имат много преводни материали. В момента Украйна и Русия са много напреднали в това отношение – толкова, че не можем да ги стигнем. Получих препарати за растителна защита на гъбна основа, пръскаш и можеш да ядеш от плода, а препаратът дори възстановява и кожата ти.

С извлек от бор, кедър, кипарис и живовляк се чистят радиационно замърсени плодове и зеленчуци

Руското правителство е поставило задача на 15 ВУЗ-а да създадат препарати на биоснова. Има такъв, който е с извлек от бор, кедър, кипарис, живовляк и др. с цел да изчистват радиационно замърсени плодове и зеленчуци. „Здоровой сад“ се нарича. Има и серия „Екобери“ – екозащита на градината.

На гъбна основа е, има над 15 такива препарата. Някои от тях изчистват миризмата от канализацията дори. Това са ММ1 Байкал, той е съвършен. Аз ползвам и един от Германия за компостната купчина. С тях става два пъти по-бързо.

– Интересна е теорията за това, че земята не бива да се копае.

О, да, има теория на руски агрономи, отпреди революцията, да не се копае земята, и да не се копае с плуга. В малките земеделски предприятия в САЩ плугът е окачен на стената.
Плугът е нанесъл повече вреда на човечеството от оръдията на Круп.

– Защо?

Работният слой  на земята се дели на два основни пласта. В първите седем осем сантиметра живеят бактерии, които помагат за създаване на хумуса, но те живеят с помощта на кислорода, аеробни. В долния слой са тези, които живеят без кислород, наречени анаеробни.

Като орем земята, объркваме цялата система

Работейки с плуга ние изкарваме анаеробните отгоре и закопаваме аеробните отдолу и объркваме цялата система. Така пластовете се разбиват, закисват се, заблатява се и умират бактериите.

Liaskovskata reka

Лясковска река през лятото е пълна с деца

– И все пак, с нещо трябва да се разрохка тази земя?

Работи се до седем осем сантиметра, само се разрохква. Има такъв уред – плоскорез на Фоке. Фоке е украински учен, той получава инсулт и му казват, че всичко, което има дръжка, трябва да го забрави.

Той имал нужда от движение и контакт с природата, сяда и измисля този уред. Крива спирала, на дръжка. Отрязва плевелите до корена, разрохква лехата, прави вадички, отстрани дърпа пръстта, за по- високите по-дълги дръжки. Украинска стомана – много здрава, заточва се едва след месец работа. В София към хотел Плиска има такъв магазин.

– Кои растения съдържат силиций, елементът на живота и младостта?

Полският хвощ, разбира се, той навремето е използван от нашите баби за миене на съдове. Той е и единственият качествен хвощ за препарати.

При опасност от замръзване, пръскаме с отвара от хвощ

Ако има опасност от замръзване, растенията се пръскат с отвара от хвощ. Ако ги напръскаш с отвара от хвощ, температурата около растението него ще е два градуса и половина, когато иначе е паднала до нула.

– Какво има във вашите градини?

Имаме зеленчукова, овощни градини и лозе в най- хубавият район на Бачково със земеделска земя. Нашето място е близо до река Чая и Лясковскатата река. Развиваме биодинамично овощарство. От 1998 г. един грам химически тор не сме използвали.

Тази година имаше въшки, но правим тоник от коприва или от черен оман правим извлек и пръскаме. Имаме овощна градина с около 120 дървета и смокини. Лозето ни е с памид, сливенска шефка, мавруд и други сортове. Правим и вино, и ракия.

Istinski chereshi

Истински череши

– А само мавруд правите ли?

Мавруд отделно не правим. Букет. Много се харесва и не можем да смогнем да задържим никакво вино. Ракията е гроздова, но имаме и от праскови. От зеленчуците отглеждаме домати, пипер, краставици, листни зеленчуци. Правим малко лютеница домашна по рецепта, но свършва бързо.

– Какви сортове домати отглеждате?

Домати, всички български сортове, но тази година овощарския институт в Пловдив е възстановил стар български сорт ”Розово сърце”. Намерили са го от някаква баба, дал е реколта и на изложенето „Агра“ успях да си купя, но твърде малко.

Споделете.

Коментирайте

Close