Caryx

Предлагат директни субсидии за пчелно семейство

0

Директни субсидии за пчелно семейство предлага евродепутатът Мария Габриел

Евродепутатът Мария Габриел, която е член на Комисията по земеделие в Европарламента, предлага да има директни субсидии за пчелно семейство. „Европейският парламент изрази своята подкрепа като прие поправка, чрез която настоява за директна субсидия на пчелно семейство. В момента протичат тристранните преговори по Общата селскостопанска политика.

Maria Gabriel

Мария Габриел

Затова осигуряването на директни субсидии за пчелно семейство ще бъде силен политически сигнал за подкрепа и признание на ключовата роля на сектора на пчеларството“, заяви Габриел по време на конференцията „Да запазим пчелите“ в Европейския парламент в Брюксел, организирана от евродепутата Гастон Франко като част от Европейската седмица на пчелите и опрашването.

Мария Габриел обърна внимание на връзката между глобалните действия, европейската стратегия и националните програми за пчеларския сектор. Евродепутатът засегна необходимостта от научни изследвания, но наблегна и на ролята на Европейския парламент при взимането на конкретни решения.

„Резултат от общите ни действия е забраната, обявена на 24 май от Европейската комисия, на трите неоникотиноида – клотианидин, тиаметоксам и имидаклоприд. Чрез това решение на ЕК показахме, че всички заедно – пчелари и институции, постигаме резултати, когато сме обединени“, заяви Мария Габриел.

По отношение на биоразнообразието тя наблегна на нуждата от идентифициране на добри практики за неговото запазване, съществуващите трудности на национално ниво и общите действия и стратегии за развитие както на европейско, така и на световно ниво.

В последвалата дискусия експерти от Румъния, Франция и Норвегия представиха състоянието на пчеларския сектор в техните страни.  Сред основните участници в конференцията бяха и евродепутатите  Ксаба Табажди и Луиш Мануел Капулас Сантос, Етиен Бонбон, заместник-председател на Световната организация по здравеопазване на животните, както и Ерик Пуделе от името на Европейската комисия.

 

Споделете.

Коментирайте

Close