Вкуси България със SlowTours.bg

Добивите от пшеница се сринаха с над 70 на сто в Добричка област

0

Добивите от пшеница в Добричка област са със 71 процента по-малки от миналата година. „Добричко държи този печален рекорд за тазгодишната жътва, това е най-трудната кампания с най-трудната реколта през последните години“, обяви министърът на земеделието Десислава Танева в интервю пред БНТ.

Преди месец стана ясно, че пшеницата в Добруджа е съсипана от сушата, а над 300 000 декара са унищожени. Това е една четвърт от засетите наесен 1,245 милиона декара с пшеница в житницата на България. През 2019 г. добивът достигна 5 646 004 тона пшеница, а средно от декар бяха прибрани 519 кг/дка. Тази година обаче състоянието на посевите е тревожно в цялата област, като особено критично е в крайморските общини, в които до 80% площите с пшеница са провалени, коментира проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт.

Намаление на производството с 45 до 53% се отчита и в други райони в Източна България като Силистра, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен. Средното намаление на очаквания общия добив на пшеница спрямо 2019 г. е около 25 на сто. Десислава Танева изтъкна, че въпреки това на бива да има притеснения за зърнения баланс на България, както и за цените на хляба. Според европейските прогнози страната ни трябва да прибере 5 млн. тона пшеница, но нашите прогнози са за около 4,5-4,9 млн. тона.

„Вероятно ще има лек спад, но за вътрешна консумация – за хляб, фуражи и семена отиват около 1,6 млн. тона. Ние отново ще сме във възможност да изнесем 3 млн. тона“, каза министърът на земеделието и увери, че страната ни ще продължи да бъде нетен износител, въпреки лошата реколта от пшшеница.

Споделете.

Коментирайте

Close