Земеделците в Добричко очакват с 10 на сто по-слаба реколта от пшеница

0

Земеделците в Добричкия регион очакват с около 10 на сто по-нисък добив от пшеница в сравнение с миналата година. Стопаните жънат от 250 до 700 килограма от декар, като средният добив в областта вероятно ще достигне 480-500 килограма, което е под потенциала на сортовете пшеница, коментира пред БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Добричкият регион е традиционен лидер в страната в добива на зърно, като през миналото лято реколтата достигна 660 853 тона при средно ожънати от декар 541 килограма.
Тази стопанска година, след безснежната зима и сухата пролет в крайморските общини, където не падна дъжд близо три месеца, се оказа трудна за пшеницата, коментира председателят на браншовата организация. Жекова добави, че и жътвената кампания, която вече е приключила в 60-70 на сто от масивите, протича в трудни метеорологични условия при честите превалявания.

Има ниски полета, където паднаха по 50 литра на квадратен метър, събрала се е вода и там ще бъде невъзможно пшеницата да се ожъне, поясни председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Според браншовиците, заради дъждовете реколтата е пропаднала в 1-5 на сто от общите площи с културата, които достигат около 1 300 000 декара.

В Русенско  средният добив е 622 кг пшеница от декар при ожънати 87% от площите, съобщава за БТА директорът на областната дирекция “Земеделие” в Русе Борислава Братоева.  Общо 605 915 дка са засетите с пшеница площи в областта. В общините Русе и Сливо поле жътвата вече е приключила. Братоева каза, че ечемикът в региона вече е прибран, като средният добив е 577 кг/декар при засети 41 247 декара.  До дни жътвата на ечемика ще приключи и в Ямболска област. Средният добив там е 451 килограма от декар, съобщават от областната дирекция “Земеделие”. Досега са ожънати и около 46 на сто от засетите площи с пшеница, като средният добив е 458 килограма от декар.

Тази година насажденията с пшеница и ечемик в Ямболско са по-малко в сравнение с предишни години за сметка на маслодайната рапица. През стопанската 2018 г. с пшеница са били засети 719 000 декара, при 685 000 декара през тази година. Намалението на площите с ечемик е по-голямо – от 103 000 декара – на 78 000 декара.

Все още няма пазар за новата реколта, търговците правят предложения за 280-290 лева за тон фуражна пшеница, което е на равнището на миналото лято, казва Радостина Жекова. Според нея справедлива цена няма да бъде постигната, защото разходите за пшеничните масиви са големи и зърнопроизводителите очакват да компенсират сметките с реколтата от пролетните култури.

Споделете.

Коментирайте

Close