Вкуси България със SlowTours.bg

XI. Джоел Салатин: 10-те най-добри допълващи дейности във фермата

0

Прикачете допълнителни дейности към основната, съветва фермерите Джоел Салатин

Веднъж щом сте стартирали вашата основна дейност, ще е добре да прикачите и други неща около нея, за да я превърнете в едно по-стабилно цяло. По правило, тези допълващи елементи трябва да бъдат добавени преди започнете да се издържате напълно с приходите от основната дейност на стопанството. С други думи, не чакайте първо да започнете да получавате доходи от основната дейност, за да започнете да развивате допълнителните източници на доходи.

Това пише обявеният от сп. Time за фермер номер 1 в света Джоел Салатин в книгата си „You can farm“. Тя най-сетне излезе на български език, под заглавие „Фермер – мисията възможна“. Днес публикуваме със съкращения глава единадесета, наречена “Десетте най-добри допълващи дейности”.

Разбира се, критериите за тези дейности са подобни на онези за основните дейности, но със следните добавки, напомня Салатин:

– Допълнителни употреби на съществуващата инфраструктура. Концентрирайте се върху неща, които ще оползотворят по-добре пространството в сградите или върху броя на дейности, които извършва техниката ви.
– Запълване на периодите с ниска заетост с работа, която генерира парични постъпления.
– Равномерно разпределяне на паричния поток. Помислете за дейност, която може да ви генерира доходи и след приключване на сезона.
– Разпределяне на покупките на клиентите. Ако 90 процента от вашите клиенти са вегетарианци, може би няма да е далновидно да добавите към вашето стопанство производството на животински протеини. От друга страна, ако 90 процента от клиентите ви са градинари, зеленчуците ви ще се пласират много трудно.
– Увеличен приток на клиенти. Ако вече имате добър поток на клиенти към вашия търговски район през лятото, опитайте се да прибавите неща, които ще ги стимулират да ви посещават и през зимата.

С всичко това наум, ето и няколко идеи:

№1 Пасищни пуйки

Това е задължително, когато основната ви стопанска дейност е пасищни бройлери. Пуйките не трябва да бъдат основна дейност, защото те са сезонен продукт. Но като допълнение към гледането на кокошки, те ще помогнат да се удължи сезона и да се използва и съществуващата инфраструктура за пилетата.
Не подценявайте потенциала за генериране на доходи от тези съпътстващи мероприятия. Това е допълнителен приход, без допълнителни капиталовложения. Когато хората дойдат на фермата, за да си вземат пуйките, покрай тях те ще отнесат вкъщи и няколко замразени пилета, заешко, говеждо, някои кореноплодни зеленчуци или каквото и да е там.

№2 Агнешко

Особено ако вече гледате говеда, овцете са естествена съпътстваща дейност. Като правило, можете да добавите по една овца на крава без да рискувате фуража на говедата. Всъщност, това дори ще сгъсти тревата по ливадите и те ще произвеждат повече трева, отколкото би било възможно само с един вид тревопасно.

Най-големият недостатък при овцете са техните изисквания към загражденията. Ако една електрическа ограда може да удържи една овца, тя ще удържи и една крава, но обратното не важи.

№3 Свинско

Пазарът за свинско, произведено по алтернативни методи, е невероятен. Консумацията на глава от населението е по-ниска, в сравнение с говеждото и пилешкото.

Прасетата лесно се контролират с електропастир, но не е толкова лесно да се подкарват като едно стадо, както говедата или овцете. Прасетата са изключително интелигентни и ще внесат големи емоции в живота ви. Прасетата изобщо нямат лоша миризма, ако ги отглеждате правилно и са едни от най-занимателните селскостопански животни.

№4 Заешко

Може да не мислите, че много хора ядат заешко, но тук се крие още една неразработена възможност. Наскоро заешкото беше тема на статиите за здравословно хранене, тъй като доставя най-много протеин на килограм, без холестерол. Зайците трупат мазнини само по вътрешните си органи – затова са и предразположени към сърдечен разрив.

Заешкото се сервира в много изискани ресторанти. То е артикул с висока цена и има потенциал да прибави хиляди долари към стопанството ви. Целогодишното производство на заешко го прави голям стабилизатор за паричния поток, при все, че отнема много малко пространство. Зайците са тихи животни, което ги прави желани съседи.

№5 Дърва за огрев

Определено ако решите да последвате идеята за гатер-банциг и започнете да работите с дървесина, един съпътстващ бизнес с дърва за огрев би бил естествено допълнение. Ние всяка година изкарвама по няколко хиляди долара от дърва за огрев по време, когато сме в период на ограничен паричен поток. Огревният сезон е в противоположното време на натоварения ни животновъден летен сезон.

Допълнителната полза от тази ниша, която и сама по себе си е много силна, е в това, че довежда в стопанството ни някои хора, които биха купили яйца или месо през зимния сезон. Ако успеем да намерим пласмент и за върховете на дърветата, останали след дърводобива или на кривите парчета от дъскорезницата тогава работата с дървата за огрев ще е съпътстваща и за тези две дейности.
Разбира се, други свързани дейности са добивът на подпори и стълбове за огради от дървета, устойчиви на гниене.

№6 Агротуризъм

Сферата на развлеченията е огромен бизнес, който продължава да се разраства. Това е в резултат от усещането на хората – било то реално или въображаемо, че разполагат с повече излишни доходи, както и от подсъзнателното им неудовлетворение от живота. Емоционалната последица на забързания, изпълнен с тревоги начин на живот, на напрегнатото шофиране по магистралите, на седенето в офис като от карикатура за Дилбърт, е един копнеж да се опита нещо истинско, да се преживее нещо различно.

В най-сполучливите от тези обекти сега се предлага цял набор от допълнителни дейности – двор за среща с питомни животни, лабиринт от бали слама, тестени лакомства като курабийки и пастички, разходки на каручка, занаятчийски изделия и саморъчно направени играчки, щанд за готови храни.

Добро решение са и фирмените тържества, тъй като много фирми търсят място, където да организират купон за служителите.

В тази секция за агротуризма бих включил и неща като почивките на ферма или ранчо. Съществува цяла мрежа, подобна на указателите за семейни хотели, която предлага алтернативни възможности за почивка на ферма.

№7 Парник за цветя

Особено ако основната ви дейност е зеленчуци за пазара, тогава един парник за производство на градински цветя. При това, цветята – било за разсад, било на букети, се вписват чудесно на пазарната сергия или на собствения ви щанд на територията на стопанството.

№8 Мед и пчелни продукти

Това включва всичко – от чист мед до свещи и фигурки от пчелен восък. Все по-трудно се намира хубав мед от местни производители. Акарите съсипват кошерите и много пчелари едва успяват да опазят кошерите си в състояние на добро здраве и продуктивност. Медът е един чист и екологичен природен продукт, който върви редом с цялостното движение за биологични храни.

Пчеларството е прекрасно допълнение към която и да е основна дейност.

№9 Управление на земите – телета за угояване

Навсякъде из страната има изоставени земи, които чакат да бъдат оползотворени. Застаряващото фермерско население оставя след себе си земи без човешко присъствие и без грижа. Те обрасват в гори и шубраци, при положение, че би могла да изобилстват от трайни поликултури.

За да бъде една земя продуктивна, трябва да я поддържаме с грижа, като се фокусираме върху използването на добитък като средство за управление на земите. Ако можете да си осигурите земя, телетата за угояване могат да ви донесат чисти 1,25 долара на декар от всеки 25 мм дъжд. Колкото повече вали, толкова по-висока ще е възвращаемостта на декар, заради потенциално произведения фураж.

Основната идея тук е да се купят приблизително 1200-килограмови телета, да се пасат 6-7 месеца и после да се продадат през есента. Ние следваме този модел с леки изменения от година на година, но, като цяло, можем да сметнем нетната печалба, която споменах по-горе, след като са покрити всички разходи, включително и наемът на земята. През останалото време от годината не гледаме добитък на тази земя.

Този модел не изисква техника и сгради. Единственото, което се изисква, са няколко тръби за вода, електропастир, добитък, трева и опит.

№10 Занаятчийски изделия

Това е сборна категория и предлага неизброими възможности. Да можете да влеете приходите обратно пак в дейността си, без да източвате капитал, за да плащате странични на бизнеса сметки, позволява на занаятчийското производство да се разраства с максимални скорости.

Вероятно един от най-добрите начини да се стимулира творческото ви вдъхновение в това отношение е книгата на Кен Шарабок “Как да печелим допълнителни доходи на село”(Ken Scharabok, How to Earn Extra Money in the Country). Само за да ви дам представа за тази книга, ето само един откъс от съдържанието:
пакетиран заешки тор, рисуване, кукли от стари чорапогащници, пасищни пилета за биологичния пазар, паун, гробище за домашни животни, събиране на шишарки, къмпинг без екстри, мобилен магазин за рибарски такъми, ферма за тикви и др.

Цялата идея на тази глава е да представи жизнеспособни допълнителни дейности, които, взети накуп, ще ви осигурят прилични жизнени доходи. Почти е невъзможно да можете да се издържате изцяло само от едно от тези неща, но няколко хиляди долара от това, още няколко хиляди от онова и още няколко хиляди от третото и в крайна сметка ще се получи достатъчна сума за реална издръжка.

Какво съветва още Джоел Салатин начинаещите фермери, четете в бестселъра „Фермер – мисията възможна“. От 12 юли книгата се разпространява безплатно в електронен вид, а от октомври ще се продава на хартия. Може да изтеглите електронната версия от този линк, който ще бъде активен до понеделник, 15 юли. Ако дотогава не сте успели да изтеглите книгата, ще може да го направите като я заявите на livadi.bg чрез този линк.

Споделете.

Коментирайте

Close