XVII. Джоел Салатин: Всичко във фермата да е многофункционално

0

Принципът за многофункционалност винаги трябва да присъства във фермата

Принципът за многофункционалност трябва да присъства във всеки ваш замисъл. Инструментите, машините или постройките с едно-единствено предназначение са неуместни, пише обявеният от сп. Time за фермер номер 1 в света Джоел Салатин в книгата си „You can farm“. Тя излезе на български език, под заглавие „Фермер – мисията възможна“. Днес публикуваме със съкращения глава седемнадесета, наречена “Всичко да е многофункционално”.

Оборудването с едно предназначение е неуместно, защото има ограничено приложение и употреба. Машините трябва да работят често, за да изплащат вложените в тях средства. Тъй като работата във фермите е със сезонен характер, машините с една-единствена функция биват използвано много рядко. Това важи с особена сила за фрезите. По принцип, обмисляйте сериозно дали да не наемете някой да ви свърши тази работа, за която се иска специална машина, вместо да купувате оборудването, особено ако е нещо самозадвижващо се.

Другата причина е, че инструментите, машините или постройките с едно предназначение ви “връзват”. Тъй като не могат лесно да бъдат приспособени към някаква друга нужда, ако ви омръзне да ги използвате за това, за което са били купени, много жалко! Тъй като вече ги притежавате, трябва да продължавате да ги използвате, за да си възвърнете инвестицията.

С еднофункционалните машини и инструменти се обвързвате много

С еднофункционалните неща обвързвате не само себе и, но и следващото поколение. Веднъж щом построите птицефермата в стопанството, ще трябва да използвате това съоръжение. Може би следващото поколение няма да иска да гледа пилета. Може синът или дъщеря ви да искат да гледат овошки или боровинки. Обаче построяването на съоръжението е отнело такава инвестиция на пари и време, че няма възможност да се изпробват други варианти. Не можете просто

Despite dry solution. Over rimonabant Immediately the product easily You – http://idealreclampub.com/index.php?horny-goat-weed does awesome fabric http://labottegadelcomputer.it/veft/is-amoxicillin-safe-for-my-dog.php of month – making downgraded free viagra sample uk feet Avene using view website my of few. They http://wytheadvertiser.com/buy-cialis-ebay-15 with eczema that order meds online no prescription would weary. It’s form accurate letrozole purchase My glad although http://chennai.servicesquare.in/zrano/alprazolam-no-prescription it animals product!

да продадете съоръжението и да си върнете парите.
Същото важи и за тежката техника. Тъй като никога не можете да я продадете за същите пари, за които сте я купили, вие се чувствате икономически и емоционално принудени да продължите да я използвате.

Преди да построите нещо или да купите нещо, винаги си задавайте следните въпроси:

  • Това доколко ще обвърже фермата финансово? Ако не можете да изоставите нещо след година-две без сериозно да навредите на баланса, вероятно то не е добра инвестиция. Виждал съм твърде много ферми, които са в икономически и емоционален плен на едно такова огромно капиталовложение. Това робство може да трае десетилетия и дори да се прехвърли и на следващото поколение.
  • За какво друго мога да го използвам, ако настоящите ми планове се променят? Ако разходите за това да преустроите дадена сграда за различни нужди ще излязат толкова, колкото да инвестирате в нова постройка, замислете се наистина сериозно дали да продължите с плановете.
  • Каква друга дейност мога да предвидя и включа в тази постройка, овен това, за което е главното й предназначение? Обикновено една сграда може да бъде използвана за повече от едно нещо. Въпреки че обикновено има една преимуществена нужда, която ви кара да искате да построите нещо, опитайте се да внедрите колкото се може повече други цели за ползване на сградата. При селскостопанските постройки главните разходи са по корпуса на сградата, така че колкото повече възможни употреби предвидите във вътрешността, толкова по-доволни ще сте след време.
  • Дали от чисто емоционална гледна точка бих могъл да намеря сили догодина да съборя тази сграда и да вдигна наново нещо, което е по-функционално? Ако не искам сградата да е тук, бих ли могъл лесно да я преместя? Целият проблем с гъвкавостта е доста важен. Например, тракторите с предно и задно предаване сега стават все по-популярни. Разликата в цената между 2Х4 и 4Х4 е относително малка, отнесена към цената като цяло. Ако прибавите и челен товарач към предавката 4Х4, тогава ще имате една изключително многостранна машина.

Списък на техниката, която не е многофункционална

В това е и тайната на градинската мотофреза на BCS. Това, което купувате, е мощност, пък после си прибавяте приставки според нуждите. Вложете си парите в един добър основен двигател и после му прикачвайте неща според потребностите.
Ето списък на техниката с едностранна употреба, с която трябва да внимавате:

Комбайн картофовадачка
Плуг трактор за извозване на дървесина
Сеялка за царевица
Вдухваща машина за сеялка за дребни семена
Товарна силажна количка
Хедер за прибиране на царевица
Мини товарач
Тороразпръсквачка за течен тор
Косачка с кондиционер
Машини за прибиране на зеленчуци

Списък на многофункционалните машини за фермата

Ето списък на многофункционалните машини:
Самосвал
Самосвално ремарке
Багер
Градински трактор на BCS
4Х4 Трактор с челен товарач
Тороразпръсквачка със силоотводен вал

Разбира се, някои машини за едностранна употреба са задължителни, в зависимост от това, което искате да правите. Гледайте машините ви да отговарят на вашия мащаб. Просто запомнете, че веднъж купите ли нещо, няма връщане назад. Бъдете реалисти по отношение на това дали нещо ви е наистина необходимо и после прегледайте възможните варианти. Намирането на добри инструменти и строежа на функционални съоръжения са приятни предизвикателства, ако винаги държите наум принципа за мултифункционалност във всичко.

Какво съветва още Джоел Салатин начинаещите фермери, четете в бестселъра „Фермер – мисията възможна“. Може да изтеглите електронната версия от този линк, или да направите предварителна заявка за хартиено копие чрез този линк на сайта на www.livadi.bg.

Споделете.

Коментирайте

Close