IX. Джоел Салатин: Десетте най-лоши селскостопански практики

0

Кои са десетте най-лоши селскостопански възможности?

Кои са десетте най-лоши селскостопански “възможности” и практики, които може да провалят една ферма?Отговор на този въпрос дава обявеният от сп. Time за фермер номер 1 в света Джоел Салатин в книгата си „You can farm“. Тя най-сетне излезе на български език, под заглавие „Фермер – мисията възможна“. Днес публикуваме със съкращения глава девета, наречена “Десетте най-лоши селскостопански “възможности”.

Всяка ферма си има основно поле на дейност и чак след това – ако основната дейност е стабилна, се развиват допълващи полета на дейност.

1. Развъждане на породисти каквото и да е

Оставете тая работа с чистокръвните пoроди на финансово независимите господа с добре подплатените джобове. Несъмнено някои хора са успявали да изкарат някакви пари от това да отглеждат животни за разплод, но само след като вече са се доказали като образцови комерсиални фермери. Човек не може от самото начало да се опитва да произвежда най-доброто от каквото и да било.

Престижът и външният вид, свързани с отглеждането и маркетинга на чистопородни разплодни животни са чиста гаранция, че сметките никога няма да излязат във ваша полза. Да, неколцина успяват да продават чистопородни животни без някои от тези труфила, но не познавам никой, който да е успявал да го направи без каквато и да е показност. Отпечатването на лъскави търговски брошури и поддържането на нещата във вид, който да е впечатляващ за купувачите изисква много време и пари.

Хората, които са успявали да намерят своята ниша без да изпадат в такава показност, са били дълго време в редовите търговски среди и са се отличили с безукорно реноме. Развъждането на животни за разплод е нещо, което или идва като кулминация на една блестяща кариера или поглъща купища пари още от самото начало.

Ако една развъдна дейност не може да бъде печеливша на пазарни цени, тя не е рентабилна. За всяко едно успешно продадено за разплод животно трябва да се продадат две други на обикновени пазарни цени. Отглеждането на животни за разплод изисква фанфари. Ако решите да се занимавате с развъдно-подобрителна дейност нека това дойде като естествен апогей на дългогодишните ви постижения и професионалното ви развитие. При това положение, достойнствата на вашата работа ще говорят за себе си без фойерверки и фанфари.

2. Екзотични животни

В тази графа влизат лопатари, емута, алпака, щрауси, алигатори и други животни от този сорт. Тук също се включват и редките и непознати растения като брюква, овесен корен и по-редките видове репи.
Причината тези неща да са екзотични е, защото пазарната ниша за тях е малка. Това не са неща, които хората купуват редовно.

Отглеждането на щрауси беше най-страхотната идея преди десетина години и развъдните двойки вървяха по 20 000 долара. Сега разочаровани производители в Тексас направо отварят портите и пускат животните на свобода. Нещо подобно се случи и с гъбите шиитаке. За известно време мало и голямо отглеждаше тези вкусни деликатеси. Но сега повечето от тези хора са фалирали и цената отново скочи. Сега някои отново се включват, но по-умерено.

Моето правило за екзотичните видове е, че в момента, в който ги видите, споменати в някоя от публикациите на Американския департамент по земеделие (АДЗ), вече сте закъснели. Хората, които изкарват пари от екзотичните животни, са само онези, които са започнали да ги развъждат преди да са чули всички останали. Веднъж започне ли човек да чете за тях в пресата, възможността вече е отминала.
Просто помнете, че причината нещо да бъде екзотично е, защото не е лесна работа. Да, някои фермери са създали пазар и са си намерили ниша. Но създаването на доходна ниша с екзотичен продукт, за който обикновеният човек си няма и представа, е много трудно.

3. Развъждане на домашни любимци

Основният проблем при тези същества е, че не стават за ядене. Колко често семействата купуват хамстер или домашен заек? Колко често едно семейство купува виетнамско мини прасенце?

Това е еднократна работа. От пазарна гледна точка, най-трудната част винаги е намирането на купувач. Веднъж сдобиете ли се с купувач, целта е да си осигурите следващи покупки от същия човек. Така се гради клиентска лоялност. Няма бизнес, който да може да оцелее дълго, ако постоянно трябва да въди чисто нови клиенти.

Да залага човек на домашни любимци е губещо положение. За да имате успешни продажби, трябва да ходите там, където се събират много хора, или да харчите куп пари за реклама. С това ще се хвърлите или в скъпа кампания за директни продажби или в програма за продажба на цени на едро на някой частник. И в двата случая няма да добиете голяма печалба.

4. Коне

Конете в нашето общество са животни за отдих. Да, може и да изкарате някой и друг долар от един кон, но никога няма да си покриете разходите за поддръжка. С това не казвам, че конете нямат своята си ниша в раздела за отдих и почивка и има хора, които наистина са изкарвали пари от това. Но тези хора са изключението от правилото. Аз съм “за” конете, дотолкова, доколкото някой друг ги гледа.

5. Дейности, изискващи значително капиталовложение

Всяка дейност, която налага използването на машина за 20 000 долара, за да се свърши работата, не е добра идея. Влагането на капитал в неща, които гният, ръждясват и амортизират, е рисковано и заробващо. Такава една машина или сграда трябва да бълва продукция, за да може да покрие разходите по придобиването й.

Средностатистически, фермерите получават по-малка възвръщаемост от инвестициите си, отколкото която и да е друга група хора в обществото. Не мога да проумея защо някой би пожелал да инвестира половин милион долара в нещо и да работи ден и нощ, само за да изкара чисти 20 000 долара на година. Ако разполагате с такива пари за инвестиция, по-добре ги сложете в банката и събирайте лихвата.

6. Отглеждане на каквото и да е в затворени помещения

Това е селско стопанство от най-модерен тип, но представлява новата феодална система: едно крепостничество, самоналожено от фермерите.

Производителите, които работят по договор, са сигурно най-нещастната група фермери, които някога съм срещал. Те са дори по-нещастни и от фермерите, чиито доходи идват предимно от производството на зърнени култури и това е, защото те напълно са изгубили контрол над вземането на решения за собственото си стопанство.

Фермерите, които отглеждат млекодайни крави в затворени помещения, са пропищели, защото цените на млякото продължават да падат стремглаво до нивата на световния пазар. Наистина, отглеждането в затворени помещения на каквото и да е, е една от най-лошите селскостопански възможности.

7. Монокултура или каквото и да е, което се основава на един-единствен източник на приходи

Този тип земеделие е ориентирано единствено към производството, базирано е на стоката и е подложено на огромните вариации в цените на едро.

Колко от нас отказват да купуват нещо, докато цената му не падне под определено ниво? Можем да купуваме, а можем и да не купуваме. При разлики само от няколко цента на килограм, можем да решим да ядем нещо друго тази седмица. Фермерът, от своя страна, е инвестирал огромни количества капитал в производството на този продукт. Нужна е огромна промяна в цените, понякога и до 90 процента, за да се реши един фермер да прекрати или промени производствения си план.

Ако трябва да произведете достатъчно количество от този единствен артикул, за да можете да се издържате от това, тогава ще трябва да работите с голям обем, а големият обем ви хвърля в пазара на едро и носи всички минуси, които съпътстват всяка една мащабна дейност.

Изводът е следният: стойте далеч от монокултурите и от борсовите стоки, които са единствен източник на приход.

8. Каквото и да е, което не се яде редовно

Ако не ядете често дадено нещо, има голяма вероятност и другите да не го ядат често. Съществуват безкрайно много възможности как една обичайна храна да бъде комбинирана с такива, които са по-нестандартни. Това е доста разумен подход. Но екзотичните, странните и рядко консумираните продукти не са най-доброто решение за основна дейност.

За стълб на вашето стопанството би трябвало да се спрете на нещо, с което хората са запознати, и което консумират в значителни количества, само че трябва да произвеждате този артикул в такъв специфичен вид или високо качество, че да ви отличи от другите на пазара. Дръжте се за познатото и се пазете от шантавото.

9. Всичко, което не ви е много приятно

Тук бих включил и всичко, което правите само заради парите. Успехът отнема твърде много усилия, за да се опитвате да го постигнете само по сметка. Парите, сами по себе си, няма да задържат вашите решимост и страст на нивото, необходимо за постигане на успех.

Ако не обичате растенията, може би не трябва да ставате зеленчукопроизводител. Нещо, което никога не ви е вълнувало, сигурно не трябва да бъде основната дейност на вашето стопанство. Гледайте да има баланс, да вземате решенията с разбиране и избягвайте нещата, които наистина не са ви приятни.

10. Всичко, което обещава незабавно забогатяване

Ако някой ви каже да подхванете дадена селскостопанска инициатива, от която веднага можете да забогатеете, не го правете. Тук бих включил дори и подсъзнателното мислене. Даже и през ум да ви минава, че от тази или онази основна дейност ще спечелите лесни пари, или бързи пари, или и двете: просто забравете!

Ако не смятах, че съществува селскостопанско начинание, което да е стабилно и доходоносно, никога нямаше да седна да пиша тази книга. Истински се надявам, че ще успея не само реално да изложа възможностите в селското стопанство, но също и да изтъкна дисциплината, постоянството и жертвите, които са нужни, за да реализира човек тези възможности. Ако знаех за някакви преки пътеки, със сигурност бих минал по някоя от тях. Но такива няма.

Какво съветва още Джоел Салатин начинаещите фермери, четете в бестселъра „Фермер – мисията възможна“. От 12 юли книгата ще се разпространява безплатно в електронен вид, а от октомври ще се продава на хартия. Желаещите да получат безплатно електронно копие или да се регистрират за закупуване на хартиеното издание, могат да го направят чрез този линк.

Споделете.

Коментирайте

Close