VII. Десет съвета на Джоел Салатин за успешната ферма

0

Всяка ферма се нуждае от модел на печалбите

Колко пъти сте чували някой да казва, че човек не може да стане фермер, освен ако не наследи земя, не се ожени за някой със земя или не добие финансова независимост по други пътища. И аз вярвах в това, но ако това твърдение беше вярно, защо тогава има толкова много 40-годишни наследници на ферми, които или са пред фалит, или пътуват до града за работа?

Има изобилие от възможности за хората, които искат да навлязат в селското стопанство без типичната начална фаза на кредит от банка или от инвестиционен фонд. Това пише обявеният от сп. Time за фермер номер 1 в света Джоел Салатин в книгата си „You can farm“. Тя най-сетне излезе на български език, под заглавие „Фермер – мисията възможна“. Днес публикуваме със съкращения глава седма от книгата, наречена “За началото и печалбите…Наученото от щанда за лимонада”. Ето ги и десетте правила на Джоел Салатин, насочени към начинаещите фермери.

Първи съвет на Салатин към фермерите: Правете нещо, което ви доставя удоволствие

Прочетете което и да е проучване за това защо хората не искат да се занимават със селско стопанство и ще срещнете думи като “робски труд, прах, шум, миризми, дълго работно време, ниско заплащане”.
За съжаление, тези описания са верни по отношение на 95% от американското селско стопанство. Всъщност, работата в селското стопанство може да доставя удоволствие.

Ако не обичате моркови, не ги отглеждайте за пазара. Ако не обичате да печете, не се опитвайте да продавате хляб. Ако наистина обичате патладжани, може би това е нещо, което може да се опитате да пласирате. Развиването на успешен бизнес изисква огромна енергия и ако е нещо, което ви доставя удоволствие, това ще подхранва вътрешния ви плам.

Втори съвет на Салатин към фермерите: Не предлагайте нещо, което лично не сте опитали

Колко производители на соя са опитвали тофу? Никога не се опитвайте да предлагате нещо, което лично не сте опитали, докоснали, сготвили или преживели. Това е задължително условие ако искате да покажете вещина и ентусиазъм по отношение на продукта си, и особено ако ще го сравнявате с този на конкуренцията.

Трети съвет на Салатин към фермерите: намерете си пазарна ниша

Живеем във времето на пазарните ниши. Нашето общество най-накрая е започнало да се бунтува срещу промишленото еднообразие и това отваря големи възможности за хората с творческо мислене.

Уникалното може да произлиза от дадена география, сезон, генетика или производствен модел (например “биологично”). Най-лошото, което можете да направите, е да правите това, което правят всички други и точно така постъпват повечето фермери. Можете ли да си представите един бизнес, който се опитва единствено да копира това, което съседния бизнес прави? Направете нещо различно.

Четвърти съвет на Салатин към фермерите: Обвържете производството с рекламата

Нищо не е съсипало повече фермери от вярата в лъжата, че стига да произведат достатъчно голямо количество, финансовото им бъдеще ще е осигурено.

Производството е само една малка част от уравнението. Всяко предприятие, което носи доходи в началото ще наклони в посока търговия и реклама, защото именно оттам идват истинските пари.

Пети съвет на Салатин към фермерите: Продавайте по цени на дребно

Когато произвеждате в милиони количества, брутният марж може да е относително нисък и може и да отчетете печалба. Едно малко предприятие не може да си позволи да продава на едро, защото оперативните ви разходи за оборудване и труд ви правят неконкурентноспособни. Освен това, просто не можете да продадете достатъчно продукция, за да си изплатите заплата.

Ето защо никога не си ни представям да продаваме дървесина от нисък клас. В нашия район в западна Вирджиния, от един типичен широколистен дървостой собственикът ще изкара 75 долара на декар. От продажбата на един дънер от среден клас качество в дъскорезницата бихме получили 20 долара, а от продажбата му в магазина за строителни материали – 200 долара. Една дъска от нисък клас дървесина се продава само за 30 цента на дъсчен фут , но ако разполагате с висококачествена дървесина от орех, дъб, череша или ясен, тогава можете да си докарате до 2 долара на дъсчен фут.

Малките стопанства просто не могат да генерират достатъчно приходи, та да оцелеят в търговията на едро. Ето защо продажбите на цени на дребно и директната търговия са от жизнено значение за успеха.

Шести съвет на Салатин към фермерите: Партньорство в ресурсите

Един занемарен заден двор или ранчо от 4 милиона декара са недоусвоени ресурси, които очакват своите находчиви предприемачи. Познавам една двойка пенсионери от Уисконсин, които живеят в града. Те си построиха три мобилни курника и отгледаха 300 бройлера в задния си двор, като изкараха чисти няколкостотин долара само за няколко месеца. Фермерското им начинание не беше обременено с разходите, свързани с придобиване на земя.

Може би познавате някой, който има меден казан? Тогава какво ще кажете да произвеждате ябълково пюре в двора си?

Седми съвет на Салатин към фермерите: Мислете за добавената стойност

Винаги се опитвайте да докарате продукта до едно по-обработено състояние. Малко са купувачите на суровини. Колко хора са склонни да си купят крава, в сравнение с тези, готови да си купят хамбургер?

Като начинаещ фермер, няма да спечелите много от чувала с царевица, който ще закарате на силоза. Но ако отгледате специален сорт царевица в градината си, ако я смелите в кухнята и от брашното опечете пресен занаятчийски царевичен хляб…

Осми съвет на Салатин към фермерите: Разнообразете асортимента

Най-трудната част е да се сдобиете с клиент. Веднъж вкарате ли го през вратата, ако прибавите повече артикули, той със сигурност ще похарчи повече пари при вас.

Но монокултурната земеделска практика е неестествена и гарантира възможно най-ниските печалби за фермера. Ако продавате свинско, прибавете телешко и пилешко. Продажбите ни на пилешко ни водят и клиенти за телешкото. Различните артикули си въздействат симбиотично, така че едно плюс едно да е равно на три.

Девети съвет на Салатин към фермерите: Радвайте се на контакта с хората

Има твърде много хора, които искат да имат ферма като начин да “избягат” от хората. Такава цел обрича фермера на неуспех.  Не мога да се сетя за нито една процъфтяваща ферма, била тя голяма или малка, която да е ръководена от хора, които не обичат да общуват.

Когато прибавим и клиентския фактор, динамиката се променя. Ще вземате коренно различни решения, защото ще мислите какво искат клиентите, а не какво говорят съседите. Ще бъдете много внимателни по отношение на изработката си или на методите си на производство и преработка, защото редовно ще се виждате с тези клиенти лице в лице, а това засилва чувството за отговорност.

Десети съвет на Салатин към фермерите: Събирайте идеи

Не се страхувайте от мечтите и идеите си. Изричайте на глас всички потенциални възможности, записвайте си ги, независимо дали става дума за източници за финансиране, или допитване до познатите ви за това какво търсят да купят, но не могат да намерят в супермаркета.

Успехът рядко се ражда спонтанно. Той идва след упорит труд и растежни мъки. Ако си мислите, че за да работите в селското стопанство ви трябва земя, забравете! Познавам хора, които живеят в апартамент и имат процъфтяващи птицеферми на парче земя на другия край на улицата. Познавам един човек в Ню Йорк Сити, който отгледа пилета в гаража си и ги продаде на колегите си от работата. Множество успешни зеленчукопроизводства са започнали с това, че някой е решил да гарира косачката и да превърне моравата си в градина. Списъкът на възможностите е безкраен.

Какво съветва още Джоел Салатин начинаещите фермери, четете в бестселъра „Фермер – мисията възможна“. От 12 юли книгата ще се разпространява безплатно в електронен вид, а от октомври ще се продава на хартия. Желаещите да получат безплатно електронно копие или да се регистрират за закупуване на хартиеното издание, могат да го направят чрез този линк.

Споделете.

Коментирайте

Close