ЕК отпуска 125 млн. евро компенсации за руското ембарго

0

Еврокомисията ще подпомогне със 125 млн. евро производителите на плодове и зеленчуци

Европейската комисия съобщи, че ще подпомогне със 125 милиона евро процедурата по изтегляне от пазара и преразпределение на редица плодове и зеленчуци. Извънредните действия са предприети в отговор на руската забрана за внос на продукция, а средствата ще бъдат достъпни за всички засегнати земеделски производители, съобщава agroinformacion.com. Мярката, която ще бъде в сила до края на месец ноември, включва продукти като домати, моркови, зеле, карфиол, гъби, чушки, краставици и корнишони, ябълки, круши, ягоди, киви и други.

„Имайки предвид ситуацията на пазара след руските рестрикции на внос на земеделска продукция от ЕС, предприемаме незабавни спешни мерки в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП)“, заяви европейският комисар по земеделие Дачиан Чолош. Тези мерки „ще намалят количеството на редица бързоразвалящи се плодове и зеленчуци на европейския пазар по време на ценовия натиск през следващите месеци“, добави Чолош.

Пазарите за засегнатите продукти са в разгара на сезона, няма възможност за съхранение на по-голямата част от тях, както и опции за алтернативни на руския пазари.

Русия, която беше най-големия пазар за износ на много плодове и зеленчуци, обяви забрана на вноса от ЕС по време на активния за прибиране на реколтата сезон, което според последни данни на ЕК „започва да оказва въздействие на някой пазари и вече се усеща ефекта“ от ветото.

Компенсациите от ЕК ще подпомогнат изтеглянето от пазара на бързоразвалящите се продукти

Спешните мерки се прилагат, за да се изтеглят от пазара бързоразвалящите се продукти, да се разпределят и за да се компенсират земеделските производители, които не могат да съберат реколтата си. От финансовата помощ ще могат да се възползват всички земеделци, независимо дали членуват в организации на производители или не и започват със задна дата понеделник, 18 август.

Това означава, че изтеглената продукция и събраната реколта „на зелено“ вече са включени в спешните мерките и при преминаване на необходимите проверки, производителите могат да искат компенсации. Изтеглянето от пазара ще бъде „извършено от орагизации на селскостопански производители“, но индивидуалните фермери също могат да се възползват от помощните мерки.

Обемът на помощта за продукция ще зависи от редица компоненти, като самия продукт и развитието и обстановката на пазара, каза говорителя на ЕС по въпросите на земеделието Роджър Уайт по време на ежедневния брифинг на Европейската комисия.

Помощите са за производителите на плодове и зеленчуци от всички страни членки на ЕС

Мерките не са предназначени за конкретна държава-членка на ЕС, а за всички, защото целта на помощта е да се запазят стойностите на цените на европейския пазар като цяло. „Не ни е известно количеството продукция, която постъпва, и, разбира се, има вариации в цените на различните продукти“, от което следва, че помощта „зависи от продукта и от състоянието на пазарите“, обяснява Уайт.

Ситуацията на пазара за всички засегнати от руското ембарго продукти ще бъде обсъдена по време на следващото заседание в Брюксел, което ще се проведе в петък, 5 септември. Ще присъстват експерти от страните членки, от Европейския парламент и Съвета на министрите на земеделието.

ЕК ще продължи да наблюдава развитието на пазара за всички засегнати от рестрикциите хранителни продукти „в тесен контакт с държавите-членки“, съобщи институцията. Освен това, „без съмнение силно зависимите от износа към Русия сектори ще бъдат подпомогнати, а обявените мерки ще бъдат преразгледани и адаптирани, ако е необходимо“, допълниха експертите.

Georgi-Harizanov

Георги Харизанов

Превод от испански: Георги Харизанов

Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close