Ентусиасти засаждат колективно 800 дка нива с лимец (ВИДЕО)

0

Доброволци засяват колективно 800 дка нива с лимец край Пловдив

Десетки българи ще се включат в петък в колективно засяване на лимец на нива от 800 декара с лимец край пловдивското село Царацово. Идеята на инициативата “Дар-лимец” е всеки да участва със свои средства и труд в засаждането, отглеждането и жътвата на нивата.

Разходите на декар са 30 лева, като всеки може да преведе сума, която да отговаря на желаното количество засята площ. Таксата покрива всички разходи по обработката на нивата за засяване, както и жътвата с комбайн.

“Ако не желаете да участвате финансово и да си отглеждате лимец на тази нива, тогава много ще се радваме да участвате като доброволци и да помогнете със засяването на тази част от нивата, от която после реколтата ще се дарява на 100%”, казва един от инициаторите на колективното засяване на лимец Иван.

Сеитбата ще продължи около седмица – до 19-20 октомври, а следващото събиране на доброволците е при жътвата на лимеца.

По време на сеитбата всички ще спят на палатки направо на нивата. Всеки трябва да носи кофа за семената от лимец, както и дървени колчета (около 50см), с които ще се отбелязва къде вече е засято. “Всеки може да дойде и да сее колкото свободно време има, не е нужно да присъствате до края на сеитбата. Носете си и хубавото настроение и усмивките защото ще пеем и ще се веселим. Това е възможност за всички нас да направим нов рекорд по засяване на ръка на нива от 800декара”, допълва Иван, който може да бъде открит за информация на телефон 0885458589.

В страницата на инициативата за колективно засяване на лимец във Facebook всеки може да научи подробности, както и да намери възможности за пътуване, заедно с други доброволци.

Споделете.

Коментирайте

Close