Вкуси България със SlowTours.bg

ЕС реже от България 12 млн. лв. за земеделие заради порочни проекти в селските общини

0

Европейският съюз ще санкционира България с 12 млн. лв. за земеделски проекти, изпълнени по предишната Програма за развитие на селските райони (2007-2013 г.). Други 16 млн. лв. от същата програма вече са удържани от ЕК в периода от 2014 година досега. Така по ПРСР 2014-2020 г. българските власти са допуснали финансови грешки за общо 28 млн. лв.

Администрацията ни е допуснала най-много гафове с проекти, реализирани от селските общини в България, съобщава Mediapool, позовавайки се на решение в Официалния вестник на Европейската комисия, публикувано на 18 ноември. За разлика от фермерските проекти по ПРСР, които обикновено се субсидират на 50% с евросредства, а останалите се осигуряват от кандидата, публичните проекти на общините се финансират със 100% грант от Брюксел.

Най-общо това са инвестиции за прокарване на междуселски пътища, канализация, реновиране на обществени сгради и др. Получатели може да са и училища, детски градини, читалища, църкви и държавни институции.

Кои са порочните проекти?

От Държавен фонд “Земеделие” посочват пред Mediapool, че корекциите идват след спорни условия за избор на изпълнител на поръчките, поставени от българските общини. Например, община е избрала дадена фирма за строител, защото е дала най-кратък срок за строеж, например 90 дни, а по-късно проверка показва, че се е забавила с още толкова. Така излиза, че изпълнителят е неправомерно класиран за победител. Фондът обаче по закон е длъжен да упражнява предварителен и последващ контрол по поръчките.

Друг пример са вече прословутите гаранции за качество на строителството. Нашумяха примери с гаранция за издръжливост 100 години за изграден мост. ЕК смята, че това е субективен критерий, чрез който дадена фирма неправомерно е избрана пред друга за победител. Около 50 000 евро се орязват с редица решения по мярката “Лидер”. Това са съвместни проекти на общини, местния бизнес и НПО в селските райони. Те отново са свързани с обществени поръчки, организирани от местните власти, личи още от решението.

ЕС спира пари за земеделие на още 15 страни членки

Изпълнителният директор на фонд “Земеделие” Васил Грудев коментира, че за да идентифицира тези проблеми с общинските проекти ЕК е наела външния одитор Moore Stephens International, чийто одити са от 2014 до 2018 г. по старите проекти. Първоначалните глоби за страната ни са били за 70 млн. евро, но след 5 години помирителни обжалвания са намалени до 6.2 млн. евро финансова корекция и 8 млн. евро удържания, направени или признати от ЕК.

От решението на ЕК става ясно, че освен на България подобни финансови корекции са наложени и на Гърция, Естония, Испания, Италия, Литва, Германия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Унгария, Франция, Чехия и Швеция. Общата финансова корекция за всички тях, заедно с глобата за България, е 55.9 млн. евро.

Споделете.

Коментирайте

Close