Вкуси България със SlowTours.bg

Европа финансира с 37 млн. лв. 24 проекта у нас

0

Финансират с 37 млн. лв. 24 проекта в селското стопанство

Близо 37 милиона лева ще бъдат отпуснати по Програмата за развитие на селските райони за финансиране на 24 проекта. Средствата са  по мерките 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“, 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“, 322 „Обновяване и развитие на населените места“ и 223 „Първоначално залесяване на неземеделски земи“.

По първата мярка ще се финансират проекти в сферата на преработката на плодове, зеленчуци, месо и мляко, производство на вино и фуражи. Две фирми ще закупят оборудване за билки – лавандула, маточина, бял равнец, жълт кантарион, риган, шипка, листа от бръшлян,  балканска чубрица, кориандър, корени от коприва, глухарче. Някои проекти са за производство на лютеница, кьопоолу, айвар, компоти, мармалади и конфитюри. Хасковска фирма ще вложи средствата в производство на бъчви от френски дъб и бокспалети за червени вина.

С част от парите ще бъдат модернизирани предприятия за преработка на месо, с други ще се изградят нови кланици и мандри. Една от фирмите ще произвежда френски сирена, катък и извара, друга ще преработва дървесина, трета ще прави енергия от биомаса, съобщава Fermer.bg.

По мярка 121 ще се финансира проект с линия за сортиране, почистване и пакетиране на картофи. Две стопанства ще бъдат оборудвани за отглеждане на зърнени и технически култури, ще бъдат създадени и три ферми за биологично отгледани череши, пъпеши, кайсии и бадеми.

Със средства от Програмата за развитие на селските райони ще бъдат реставрирани  църквите „Свети Великомъченик Георги“ в Белица, обл. Благоевград, „Св. Архангел Михаил“ в с. Обручище, обл. Стара Загора и „Свети Великомъченик Георги“ в с. Езерец, обл. Добрич. За тях са отпуснати близо 1,4 млн. лв. по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места“.

Одобрени проекти имат общините Раднево и Белоградчик. Те ще получат общо 818 325 за залесяване с широколистни дървета. Сумите са по мярка 223 „Първоначално залесяване на неземеделски земи“.

Споделете.

Коментирайте

Close