Вкуси България със SlowTours.bg

Тиквичките – природният лек против диабет, артрит и лош холестерол

0

Тиквичките – зеленчукът против диабет, артрит и лош холестерол

Тиквичките са вкусен и диетичен зеленчук, богат на минерални соли и полезни елементи. Съдържат калий и фосфор, калций, магнезий, манган, желязо, мед, сяра и хлор, а също така и микроелементите молибден, титан, литий и цинк. Съдържат ниски нива на органични киселини, затова се препоръчват при  лечебното хранене на страдащи от бъбречни заболявания.

Тиквичките са богати на каротин (провитамин А) и някои витамини от групата B. Тъй като имат много малко калории, са отлична храна за хора, страдащи от затлъстяване. Те помагат на организма да се освободи от шлаките и токсините, ускоряват метаболизма  и свалянето на излишните килограми. Полезни са и против задържане на течности. Заради съдържанието на пектин, стимулират храносмилането и пазят от запек.

Друго свойство на тиквичките е, че понижават нивата на кръвната захар. Затова се препоръчват при диабет.

Зеленчукът сваля лошия холестерол, подпомага жлъчката, нормализира работата на черния дроб като възстановява нивата на гликоген в него. Има отлично действие при артрит и ревматизъм.

Помагат да се справим с безсънието и успокояват нервната система. Имат свойството да повишават силите на организма да се справи с възпаленията и със свободните радикали.

Тиквичките са отлично средство за страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Съдържат калий, който подпомага дейността на сърцето, свалят и високото кръвно налягане.

Заради съдържанието на мед, тиквичките се препоръчват на бременни жени и деца против анемия. Зеленчукът има и противоалергични свойства.

Споделете.

Коментирайте

Close