Вкуси България със SlowTours.bg

Фермите за пъдпъдъци – екзотичен бизнес, но с добри печалби

0

Няколко ферми за пъдпъдъци успешно си пробиват път в бизнеса у нас

В Япония пъдпъдъци се селектират повече от 400 години, а ферми за промишленото им отглеждане има в САЩ, Франция, Италия, Германия, Испания, Русия. У нас традиции в отглеждането на пъдпъдъци има едва от 20 години и няколко ферми за пъдпъдъци бавно си пробиват път в този нелек бизнес.

Едната от тях е на Иван Кунчев в с. Марчево, община Гърмен, който отглежда породата Японски фараон. Създадена е през 2012 г. и в нея се предлагат месо и яйца от пъдпъдъци. Една от най-големите ферми за пъдпъдъци у нас се намира край Елин Пелин. Друга такава ферма е направена в казанлъшкото село Бузовград . Създадохме я преди 4 години по мярка „Млад фермер“ от Програмата за развитие на селските райони. Собственичката Даниела Дончева направила 5-годишен бизнес-план, който много бързо получил одобрение и финансиране.

Така младата жена създава фермата и купува първите яйца. Сериозни проверки от различни институции има на всеки етап, тъй като се използват европейски средства по програмата. Инспекторите редовно проверявали правилно ли се харчи отпуснатото финансово подпомагане. Даниела започнала с 260 пъдпъдъка, година по-късно били вече 460.

Пъдпъдъците не са трудни за отглеждане

Група млади хора се заели със същия бизнес в района на Самоков. „Заедно с моя съдружник решихме да се занимаваме с производство. Доста време мислихме към какво да се ориентираме – земеделие или животновъдство. Пъдпъдъците са не много трудни за отглеждане. Определено са нещо нетипично и нетрадиционно за района, но от друга страна климатът е доста благоприятен и способства за развитието им.

Имаме близък приятел в Гоце Делчев. Той ни ориентира как да отглеждаме и развъждаме пернатите. Превърна се в наш ментор и съветник” – споделя Мариела Кирилова. По думите й с голяма част от тънкостите са се запознали по метода на проба – грешка. Едно е ясно – без подкрепата на семейството е невъзможно човек да се справи в каквото и да било начинание. Опитват да вземат общински терен, но не успяват и използват наследствен имот в село Белчин. Бавно и полека една мечта започва да се превръща в реалност.

„Купихме инкубатор, взехме оплодени яйца и сами си ги излюпихме. Направихме клетки като абсолютно всичко е съобразено с изискванията” – разказва Мариела. Фермата е създадена през май миналата година и е регистрирана по Наредба 26 за директни доставки. Това дава право на младите земеделски производители да продават абсолютно законно пъдпъдъчи яйца по магазините и заведенията.

Пъдпъдъците почти не боледуват, издържат на студ и жега

Пъдпъдъците са много издръжливи птици на студ и горещини, които почти не боледуват. Нормално тежат около 150-200 грама. Яйцата и месото намират многобройни приложения в кухнята. Използват се дори и перата – за възглавници или изработка на скъпи дрехи. Изключително полезна е и пъдпъдъчата мас. Малките пъдпъдъчета ядат специален фураж. Порасналите птици изяждат около 25 гр на ден. Тъй като са устойчиви на болести, нямат нужда от ваксини.

Досега не са регистрирани случаи на салмонела в пъдпъдъчи яйца. Женската започва да снася на възраст 40-42 дни и за 1 година може да снесе между 280 и 300 яйца със средна маса 10-12 грама. Излюпването става за 18 дни.  Качествата на пъдпъдъчите яйца са известни от дълбока древност – полезни са при лечение на алергии, астма, анемия, туберкулоза, диабет и имунна недостатъчност. Подобряват обмяната на веществата.

Пъдпъдъчите яйца притежават и други полезни свойства – понижават кръвното налягане  и регулират стомашната секреция. Могат да бъдат използвани в храненето и лечението на най- различни заболявания: анемия, хронични бронхити, заболявания на стомаха и червата, гастрити и язви, панкреатити.

Яйцата от пъдпъдък са богати на витамини и минерали

Имат положителен ефект при малокръвие и разстройства на нервната система. Свалят кръвната захар, затова на болните от диабет се препоръчва седмично да изяждат по 6 яйца от пъдпъдъци. Изследванията показват, че това намалява нивата на захар в кръвта с две единици.

Яйцата от пъдпъдъци са изключително ценен продукт и могат да бъдат препоръчвани и в храненето на отслабнали деца и възрастни. Яйцата тонизират при умора и главоболие и са известен афродизиак, благодарение на високото съдържание на фосфор.

За разлика от кокошите, пъдпъдъчите яйца не причиняват алергии при деца и възрастни. Те съдържат много фосфор, желязо, микроелементи и ензими, също са богати на минерали и витамини А, В1, В2 и др. Според хранителните и биохимични характеристики, яйцата от пъдпъдъци значително превъзхождат кокошите и са изключително ценна антибактериална храна, която стимулира имунитета и предпазва от ракови заболявания. По тегло, пет яйца от пъдпъдъци са равни на едно кокоше яйце.

Месото от пъдпъдъци съдържа много белтъчини

В същото време, един грам яйце на пъдпъдък в сравнение с обикновеното кокоше съдържа 4 пъти повече желязо, 2,5 пъти повече витамин А 2,2 пъти повече витамин В2, мед и кобалт, 2,8 пъти повече витамин В1, 4,5 пъти повече фосфор и калий.

Количеството на белтъчини и незаменимите аминокиселини в пъдпъдъчето яйце също са повече отколкото в яйцата на другите отглеждани птици.

Не по-малко ценни свойства има и месото от пъдпъдъци. То е със специфичен вкус и аромат, богато е на протеин и минерали като калций, калий, желязо, фосфор, манган, мед и кобалт, както и на витамините А, В1, В2, РР, В12, D, E. Пъдпъдъчето месо е със слабо съдържание на мазнини. В него има вещества, които стимулират стомашната секреция и апетита.

Veselina-Markova

Веселина Маркова

Копирайт: Веселина Маркова

Стажант-копирайтър в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close