Вкуси България със SlowTours.bg

Ще запазим ли лидерството в производството на лавандула?

0

Ще влезе ли производството на лавандула в омагьосан кръг?

Макар да могат да бъдат предвидени, циклите в българското земеделие са неизбежни. Ако дадена година производството на царевица е по-малко и цената на този продукт се вдигне, следващата година масово земеделците сеят царевица. Така се получава спад в цената и поради голямото количество интересът се губи, а цената се покачва. И т.н. в един омагьосан кръг.

С помощта на международният пазар почти същото се случи и с лавандулата. В интервала 2007-2009 година, поради природните аномалии и появата на непозната болест, производството на лавандула почти рухна. В Украйна и Китай голяма част от насажденията с лавандула бяха унищожени от настъпилите студове.

По това време пък във Франция, която до този момент е била най-големият производител в света на етерично-масленото растение, се появява неизвестна до тогава болест и напада плантациите, като ги унищожава, припомня в. Капитал. На световния пазар настъпва хаос, цената на лавандулата се покачва дори тройно, а производството й рухва.

България е в топ 4 по производство на лавандула в света

В този момент България успява да завладее първото място по производството на това полезно растение и в момента сме в топ 4. Стигна се до рязко увеличаване на насажденията с лавандула, което доведе до истерия в сектора.

В момента всички производители и преработватели взеха да се осъзнават. Големите козметични компании намериха алтернативен вариант на лавандулата, който да я замести, за да не се налага да плащат високата цена на етерично-масленото растение.

Лавандулата не е особено претенциозно растение, но има специфики при отглеждането й, които притискат производителите да се стремят за постигане не само на голямо количество, но и на добро качество.
През 2011, когато цената за килограм лавандула достига върха си от 90-100 евро, България се изкачи на първо място,превръщайки се в лидер в производството на лавандула.

Преди три години площите с лавандула у нас се увеличиха два пъти

Николина Узунова, изпълнителен директор в асоциацията „Етерични масла,парфюмерия и козметика”, разказва за бума по това време. Масовите инвестиции в този тип насаждения довеждат до удвояване на засетите площи в страната, които са достигат 20-25 хил. дка. Добри условия за това растение има в Северна България и в Розовата долина, затова новите масиви се създават там.

Истерията е толкова голяма, че хора, които досега не са имали нищо общо със земеделието, навлизат в бизнеса с лавандула. Други пък, които са отглеждали тютюн в Северна България, сменят насажденията си и почват да отглеждат ценното етерично-маслено растение. Стопанствата, които вече са се занимавали с това в района на Казанлък и Карлово, също разширяват сериозно площите си.

Търсенето на лавандулово масло от своя страна довежда и до раздвижване в преработвателния сектор. Добивът на лавандулово масло се извършва в розоварните. Месец, месец и половина в тях се дестилира розово масло и вода, а след това още толкова време се работи и с лавандулов цвят. След 2008 година, тази практика за „удължаване на сезона” става масова.

През последните години страната ни достигна над 100 тона годишно производство на лавандулово масло

Така през последните 2 години България достига над 100 тона годишно производство на лавандулово масло. Преди това тя е достигала едва 45-60 тона. Макар търсенето на българската продукция все още да достига добри нива и да е високо, се налага преоценка в бранша. Стигна се до там,че инвеститорите се изправиха пред доста трудности, които са типични за земеделието. Климатичните условия, които са непредвидими, налагат доста средства, за да бъде опазена реколтата.

Друга пречка е това,че реколтата лесно може да бъде открадната. Доста от фермерите в село Черганово са сменили лавандулата с рози, понеже кражбата на този вид растения е значително по-трудна. На други места като Карлово в пиковите месеци охраната се засилва доста. Собственикът на преработвателна компания “Вигалекс” споделя, че през годините на високи цени на лавандулата, задължително са се появявали и групи от роми, които да крадат цвета по време на беритбата. Тогава производителите е трябвало да търсят начини за опазване на продукцията си.

Килограм лавандулово масло струва 40 евро

През изминалата година и цената на лавандулата претърпя понижение. Сега килограм масло струва към 40 евро. Това пък се отразява негативно на инвестиционната активност в самите плантации. През първите три месеца на тази година целият добив на лавандулово масло от България е бил продаден, но цените на килограм продължават да падат. Очаква се, че тази година, макар и цените да са по-ниски, търсенето на международните пазари също ще намалее.

Козметичните компании няма да сменят вече утвърдилите се заместители на лавандулата, само защото цената на маслото малко е спаднала, а големите търговци разполагат със складови запаси. Производителите на нашенското лавандулово масло „Лавена” споделят, че кризата във Франция е спомогнала много за това България да достигне до толкова високи нива, но рано или късно французите ще успеят да овладеят положението. Добрата новина е, че етикетът „Произход България” вече е наложен в цял свят и е добил доста голяма популярност.

Nikolina-Darzhikova

Николина Държикова

Копирайт: Николина Държикова

Стажант-копирайтър в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close