Франция увеличава двойно нивите за биоземеделие

0

Франция планира двойно увеличение на площите за органично земеделие

Франция планира до 2017 г. да увеличи двойно площите за органично земеделие, съобщи френският земеделски министър Стефан льо Фол. Така страната ще отговори на нарастващото потребителско търсене чрез местно производство.

Франция е най-големият селскостопански производител в ЕС, а органичното земеделие отбелязва бърз растеж. Към края на 2012 г. площите за органично земеделие заемат 3,7% от общата обработваема земя.

Стефан льо Фол подчерта, че страната му иска да разшири обхвата на научните изследвания, обучението в техники за отглеждане, както и количеството биохрани, предлагани в супермаркетите и хипермаркетите.

“Отиваме се да развием така органичното земеделие, че да увеличим обема и да поддържаме високото качество”, каза той. “Искам този сектор във Франция да бъде номер 1”.

Годишните субсидии за органично земеделие ще скочат до 160 милиона евро

Френското правителство планира да увеличи годишните субсидии за биопроизводителите от 90 милиона до 160 милиона евро между 2014 и 2020 г.

Властите коментират, че привличането на биофермерите продължава да не бъде лесно, тъй като добивите и печалбите при конвенционалното производство са по-високи.

Споделете.

Коментирайте

Close