Вкуси България със SlowTours.bg

Гърция дава земя на мигранти и ги прави фермери

0

Гръцкото правителството е готово да предостави за обработване държавна земя на мигрантите в страната като по този начин им помогне да станат фермери. Така бежанците от конфликтните райони ще бъдат интегрирани в обществото и няма да създават рискове за населението, съобщи БТА, като се позова на гръцкото издание „Прото тема“. Същевременно с тези мерки Атина няма да загуби средства от финансовото подпомагане, което Европейският съюз ѝ отпуска за справяне с мигрантите.

Министерството за миграцията на Гърция вече е разработило подробна програма, с която бежанците ще започнат да усвояват нужните фермерски навици.

Първоначално властите са готови да предоставят държавна земя за обработване на 1 000-1 500 мигранти. Управляващите оглеждат райони в гръцка Македония или Беотия, които биха могли да бъдат предоставени на бежанци за отглеждане на различни земеделски култури.

Гърция разработва спешни мерки, тъй като рискува да изгуби до 20 на сто от европейските фондове, предназначени за справяне с намиращите се на нейна територия бежанци. Бежанският маршрут през източната част на Егейско море отчасти се смята за затворен, но този през Средиземно море тласка хиляди мигранти и бежанци към южните брегове на Италия и Испания.

Самата Гърция също е подложена на натиск от бежанската вълна – само за три дни над 650 мигранти достигнаха безпрепятствено от турския бряг до островите Хиос, Лесбос и Самос. Те остават на островите до разглеждане на искането им за убежище като процедурата отнема около година.

Споделете.

Коментирайте

Close