Вкуси България със SlowTours.bg

На какво се дължи деформирането на доматите?

0

Понякога доматите, които засаждаме в двора или на полето, не дават обли и гладки плодове, а груби, оребрени, мултикамерни или състоящи се от няколко плода домати. Как се нарича тази аномалия и как да я избегнем?

Деформираните домати са годни за ядене – вкусовите им качества по нищо не отстъпват на тези при нормално оформените домати. Но деформираните не са подходящи за консервиране, тъй като е трудно да се нарежат на еднакви, симетрични части. В допълнение, заради асиметричните си форми, те зреят по-дълго време.

Подобни нестандартни домати обикновено се получават от увредени цветове. Да се забележат тези цветове не е трудно – те са по-големи, силно кичести, къдрави, обикновено първите в съцветието. Най-често увредени цветове се срещат в едроплодните сортове домати, но понякога се срещат и при обичайните сортове.

Причината за възникване на увредени цветове не е съвсем изяснена докрай, но най-вероятно това явление се дължи на стресови условия. Цветовете могат да се деформират, ако доматените растения на фаза разсад са били подложени на високи и ниски температури и са изпитвали недостиг на влага.

Ако попаднете на увреден доматен цвят, отстранете го. Деформираните плодове се развиват по-бавно и затормозяват цъфтежа и развитието на другите плодове на доматеното растение. Като ефективна профилактична мярка може да приложите спазването на температурен режим в периода на отглеждането на разсад.

Споделете.

Коментирайте

Close