Институтът по лозарство е с най-голямата генбанка на Балканите

0

Институтът по лозарство и винарство – Плевен притежава най-голямата генбанка на лозя на Балканите с близо 1900 сорта. Това стана ясно по време на работната среща на председателя на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов с екипа на ИЛВ-Плевен. Тези изключително ценни сортове се отглеждат на площ от 120 дка. Генбанката е създавана чрез дългогодишен обмен с много страни с традиции в лозарството, започнал още през 1952 г. Оформянето на колекцията става в периода 1983-1986 г.

Допреди десетина години институтът получава сериозни финансови средства за поддържането на генбанката за лозя. След това помощта за съхраняване и обогатяване на ампелографската колекция на България спира. Макар и с редуцирани агромероприятия учените се стараят да запазят сортовете, събирани години наред.

Винарска изба в ИЛВ - Плевен

Винарската изба в ИЛВ – Плевен е най-старата у нас

Учените от ИЛВ показаха пред председателя на ССА своите лаборатории, приложението на нови съвременни биотехнологични методи в лозарството. Проф. Николов разгледа лозовите масиви на института, както и винената му колекция.

Тя се съхранява в най-старата винарска изба у нас, построена през 1892 година по френски проект. Намира се в ската на местността Кала тепе, където целогодишно температурата е 15 градуса.

Винена колекция ИЛВ Плевен

В колекцията на института има над 4000 вина

Стените и тавана на избата са покрити със специална плесен, доставена от бивши служители в института от Токай, Унгария. Тя придава характерния вкус и аромат на старите вина.

В старинната колекция има над 4000 вина от грозде, селекционирано от Института по лозарство и винарство, вина от местни български сортове, от интродуцирани български сортове, както и десертни вина.

Споделете.

Коментирайте

Close