Вкуси България със SlowTours.bg

Холандски винен експерт е обявен за „Винена личност на Балканите“

0

Холандският винен експерт Пол Робърт Блом е обявен за „Винена личност на Балканите“. Той е фаворит на международното жури на десетото издание на The Balkans International Wine Competition and Festival (BIWCF) с домакини от Wines of Macedonia, Скопие.

Блом популяризира балканското вино от 1964 г. Той е преподавател в Академия на виното за Централна Европа от 1977 до 2009 година. От 1978 г. е член на изпитната комисия на Академията. През 2008 г. получава наградата Register Vinoloog of the Wijnacademie HONORIS CAUSA – третият човек в Холандия, удостоен с тази награда. „Останах приятно изненадан да получа такова уникално признание за 50-те години, в които промотирам и продавам балканско вино. Разнообразието от автентични авохтонни сортове грозде е неизчерпаемо. Откриете ли го, ще се изумите от съотношението цена-качество”, коментира Блом.

Пол Робърт Блом

Пол Робърт Блом е обявен за „Винена личност на Балканите“

Най-голямата награда в конкурса – Гранд трофеят за “Най-добро вино на Балканите”,  Най-добрата изба на Балканите, спечелила най-много медали в конкурсната част, както и трофеите в отделните категории  – ще бъдат връчени  на бляскава церемония “Балкански винени оскари”  в първата вечер на Фестивала в София – на 17 юни под открито небе във Виненото градче пред НДК от 20:00 ч. Богата музикална програма ще съпътства събитието.

По традиция, журито награждава една от избите участници в Конкурса от всяка държава с отличието Best of Show,  за виното спечелило най-висок брой точки за съответната държава. Българското вино, спечелило статуетката в тази категория, събра цели 95 от максималните 100 точки според независимото жури – SM от Снежана Мутафчийска 2018, изба Roxs. Ето и останалите отличени:

Best of Show Albania

Merlot 2018, Belba Winery

Best of Show Bosnia and Herzegovina

Collection Cabernet Sauvignon & Merlot, 2018, Fazan winery

Best of Show Croatia

Prisbus Reserva 2018, Baraka winery

Best of Show Greece

Afoura Santorini Assyrtiko 2019, Anhydrous winery

Best of Show Kosovo

Grand Rahova Reserve 2019, Labi wines

Best of Show Montenegro

Stari Podrum Vranac 2013, Plantaze winery

Best of Show North Macedonia

Signature Merlot 2017, Grand Reserva, Chateau Kamnik

Best of Show Romania

Issa Sauvignon Blanc 2020, Crama La Salina

Best of Show Serbia

Dina Grasac Sparkling 2018, Vinarija Vinum

Best of Show Slovenia

Brut Seven Numbers, Puklavec & Friends

Best of Show Turkey

Asticus Mons Cabernet Sauvignon 2018, Chamlija

„Запазвам спомен в сърцето си от топлото и професионално отношение на нашите партньори от  “Wines of Macedonia”. Съпътстващата програма беше много интензивна и интересна. Имахме щастието да посетим 8 от най-добрите изби в страната,  които ни посрещнаха с широко отворени врати. Нашите македонски колеги и приятели показаха на международното жури какво означава балканско гостоприемство, топлота и сърдечност. Виното  е мост, който свързва народите, и всички в Скопие почувствахме това. Чакам с нетърпение да ги посрещнем и ние така на Фестивала в София”, коментира Галина Нифору, директор на BIWCF.

Досегашният председател на журито – първият Master of Wine на Балканите Константинос Лазаракис ще бъде почетен председател на BIWC.  Сръбският съдия Игор Лукович е новият председател на журито.  Изборът му бе продиктуван от стремежа на организаторите да дават равен шанс на балканските страни да покажат най-доброто от света на виното и своя винен елит, в отношения на разбирателство и единство. Константинос Лазаракис MW – първият Master of Wine  на Балканите, ще заеме длъжността на почетен председател на BIWC като продължи да развива международните отношения между страните на Балканите.

Игор Лукович е винен критик, съдия, автор на материали за вино и журналист от Сърбия. Главен редактор е на най-авторитетното списание за винена култура в Сърбия – Vino & Fino, и е сътрудник на много други медии, занимаващи се с вино и хранителна култура. Един от основателите на инициативата Wine Identity, която стои зад Салона на Виното в Нови Сад, Международния ден на Прокупац, множество конференции, семинари и състезания в Сърбия и околните страни. Той ще пристигне в София за Фестивала на 17 юни.

Всички наградени вина от Конкурса ще могат да бъдат дегустирани в специалната Златна шатра във Виненото градче пред НДК. Освен богатата програма и изключително щедрия избор на вина от целия балкански регион, гостите на Фестивала ще бъдат първите, които ще научат името на носителя на Гранд трофея, истинската кулминация на юбилейното издание на BIWCF!

Споделете.

Коментирайте

Close