Вкуси България със SlowTours.bg

Изнесли сме шест литра вино през септември за Китай

0

България е изнесла едва шест литра вино за Китай през септември тази година. През 2019 г. експортът в същия месец е бил 40 522 литра за 282 702 щатски долара, съобщава Българско-Китайската търговско-промишлена палата (БКТПП).

Неправителствената организация се позовава на данни от китайските митници, според които износът на българско вино за Китай е почти преустановен. „Причините за това са многобройни, но една от основните е безсмислено „усвояване“ на европейското финансиране за реклама на сектора в трети страни. Налетите милиони в представянето на българското вино очевидно не вършат работа“, посочват от БКТПП.

За същия период Аржентина е увеличила с 50% износа си на вино към Китай. През септември 2020 г. Франция е изнесла 8 157 571 литра, следвана от Испания с 2 866 036 литра и Италия с 2 866 036 литра. Сред традиционните износители на вино единствено Швеция се представя по-зле от нас с изнесен един литър за 80 юана.

Данните на китайските митници за първите 9 месеца на годината показват, че сме България е експортирала 109 606 литра вино на стойност 381 545 щатски долара, което е близо 4 пъти по малко, в сравнение със същия период на 2019 година, когато българският експорт е бил 412 124 литра вино за 2, 11 милиона щатски долара.

„Тази година през септември сме изнесли за Китай, провинция Съчуан, само 6 литра на стойност 105 щатски долара. При тези условия може и поименно да се каже, кои китайци от град Чънду, провинция Съчуан, където е преминало границата, са консумирали българско вино.

Всичко това, комбинирано с безхаберието на българските представители в Брюксел относно географските означения, където България беше пропусната при подписването на споразумението с Китай, а в новото от немай къде са включени само две означения за български вина довежда до конкретния резултат“, коментират от Българско-Китайската търговско-промишлена палата.

Споделете.

Коментирайте

Close